Park prirode

Republika Srpska pripremila odgovor hrvatskom otpadu

Prethodno se i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić usprotivio izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada nedaleko granice BiH i Hrvatske.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2018. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je u utorak da će vlasti ovoga entiteta nastojati spriječiti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u mjestu Trgovskoj gori u Hrvatskoj tako što će prostor oko rijeke Une proglasiti parkom prirode, prenosi Hina.

"Na sljedećoj sjednici Vlade trebala bi se usvojiti odluka kojom bi se prostor oko Une u općini Bosanski Novi proglasio Parkom prirode, a koji bi se vezao za Nacionalni park Una", rekla je ministrica Golić za vrijeme zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske u Banja Luci.

Pojasnila je da bi to bio 'jedan od odgovora' na najave iz Hrvatske da će na Trgovskoj gori, nedaleko granice s BiH, Hrvatska izgradii odlagalište radioaktivnog otpada.

"Ministarstvo je kao još jedan argument u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori pokrenulo postupak proglašenja prethodne zaštite područja rijeke Une, koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske", pojasnila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ovoga entiteta.

Dodala je kako je Zavod za zaštitu povijesnog naslijeđa već završio dio posla kako bi se na 95 kilometara područja uz rijeku proglasila prethodna zaštita Parka prirode. Na tome području, po njezinom tumačenju, ne bi se mogao odlagati opasni otpad.

Prethodno se i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić usprotivio izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada nedaleko granice BiH i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close