Pročitajte što je dozvoljeno

Relaksacija epidemioloških mjera od sutra u RS

Pročitajte što je dozvoljeno
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stožer za izvanredne situacije Republike Srpske održao je danas 78. sjednicu, telefonskim putem, na kojoj je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u tom entitetu.

Odlukom Stožera za izvanredne situacije, u periodu od 05.04.2021. do 08.04.2021. godine, ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.), tako da se u periodu od 06:00 do 22:00 sata dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), uz uvjet da je prostor otvoren s najmanje tri strane, bez obzira je li spomenuti prostor natkriven, uz strogo poštovanje uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo RS“.

U periodu od 05.04.2021. do 08.04.2021. godine, ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj, usluge smještaja mogu pružati bez vremenskog ograničenja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju usluge smještaja, u periodu od 06:00 do 22:00 sata, dok ostalim gostima mogu pružati usluge u otvorenom prostoru objekta (ljetna bašta, terasa, vrt) uz poštovanje svih prethodno nabrojanih uvjeta, prenosi N1.

Od 08.04.2021. godine, dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo RS“.

Također, od 08.04.20201. godine, stožeri za izvanredne situacije gradova/općina će, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, u svom gradu/općini, donositi odluke kojima će se uređivati rad ugostiteljskih objekata.

Od utorka, 06.04.2021. godine, nastavit će se odvijanje odgojno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje produženog boravka.

Za ostale učenike, od 6. do 9. razreda, kao i za studente univerziteta, nastava će se i dalje odvijati online korištenjem sredstava elektronske komunikacije, u skladu s instrukcijom nadležnog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close