Salko Bukvarević

Ako se uvede braniteljski dodatak, postao bi obveza prema svim braniteljima

O važnom zahtjevu razvojačenih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obveza prema svim braniteljima.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2018. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prezentirao je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja braniteljskih katerogija za razdoblje od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine.

U toj informaciji, kad je riječ o izdvajanju novca iz federalnog proračuna za korisnike braniteljskih prava, navedeno je da je u prvom tromjesečju 2018., za 88.828 korisnika osobne i obiteljske invalidnine isplaćeno oko 68,4 milijuna KM te da su ukupno predviđena godišnja sredstva za tu stavku 280,3 milijuna.

Za pomoć u liječenju branitelja u tekućoj godini predviđeno je 1,5 milijuna KM, a za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije 400.000 u proračunskoj 2018. godini, za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima prve grupe 1,5 milijuna, odnosno 60 automobila krajnjim korisnicima.

I ove godine realiziraju se projekti zapošljavanja djece poginulih branitelja te projekti samozapošljavanja i zapošljavanja putem braniteljskih zadruga.

U 2018. godini za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije predviđeno je 675.000 KM, navedeno je u Informaciji. Kad je riječ o zakonima što tretiraju prava branitelja u fazi izrade je zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojim je propisano 15 prava te je prednacrt upućen 9. travnja županijskim skupštinamana na davanje mišljenja u roku od 30 dana.

U proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Bukvarević je zastupnicima kazao da Ministarstvo podržava i sudjeluje u realizaciji svih projekata zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljskih kategorija.

''Ministarstvo je poduzelo sve zakonske radnje kako bi bilo servis braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ono što nismo uspjeli riješiti dosad su prava razvojačenih branitelja, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim braniteljskim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja branitelja'', rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra branitelja dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevsku, Hercegovačko-neretvansku i druge županije.

''Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave braniteljskom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, županije i Federacija te sve institucije koje se bave braniteljsko - invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama'', kazao je Bukvarević.

Što se tiče braniteljskog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih braniteljskih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na razini Federacije, ali i da su općine te županije nastavili financiranje predvidjevši i u aktuelnoj proračunskoj godini novac za te namjene.

''Pozivam predstavnike braniteljskih udruženja da se obrate općinskim i županijskim razinama jer nema, čini mi se, opće podrške na terenu za realizaciju takvog zahtjeva'', smatra Bukvarević.

O važnom zahtjevu razvojačenih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obveza prema svim braniteljima. Bukvarević je naveo da je predviđeno osnovno osiguranje za branitelje u stanju potrebe i da za svaki drugi zahtjev treba izdvojiti dodatni novac.

''Međutim, ako Parlament donese odluku da za branitelje treba izdvojiti i dodatnih 300 milijuna KM, nemam ništa protiv, ali onda treba naći način za realizaciju takve obveze'', dodao je. 

''Ključno pitanje je donošenje zakona o pravima razvojačenih branitelja'', zaključio je ministar Bukvarević u obraćanju parlamentarcima i predstavnicima braniteljskih udruženja, koji nazoče tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko - invalidske zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close