EU reakcija

Odgovor Dodiku: Mandat EUFOR-a je jasan

''Iznesene su brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u Bosni i Hercegovini. Ovakve tvrdnje su neosnovane.''
Vijesti / Flash | 08. 04. 2022. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo EU/specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini oglasilo se u petak priopćenjem za javnost povodom nedavnih komentara o EUFOR-u, ocijenivši ih neosnovanim.

''Jučer su iznesene brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u Bosni i Hercegovini. Ovakve tvrdnje su neosnovane. Mandat EUFOR-a je jasan: osigurati sigurno i bezbjedno okruženje koje štiti sve bh. građane - navodi se u reagiranju.

Iz Izaslanstva EU/EUSR-a ističu kako EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom, te da bi svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio suprotan interesima bh. građana.

Štaviše, time se, kako nadalje navode, neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji.

''Potpuno su neprimjereni komentari člana Predsjedništva BiH Dodika o potencijalnom upućivanju njemačkih trupa u okviru EUFOR-a'' - navodi se u reagiranju.

Šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU-a, veleposlanik Johann Sattler ističe da se sa "podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata u formi kritike odluke Njemačke da investira u dodatne obrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije te sudjeluje u EUFOR-u, otišlo još i niže u istupima. Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima''

Istovremno, upozorava kako je upravo takvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan.

''Aktualna politika RS-a kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji, a jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima'' - navodi se u reagiranju Izaslanstva EU/EUSR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close