Na Badnjak

Ravnogorci kroz Višegrad nosili četnička obilježja

Policija u Višegradu istaknula je da njima nije prijavljeno okupljanje.
Vijesti / Flash | 07. 01. 2022. u 09:13 Bljesak.info
Višegrad ( Badnje veče) 2022 Ravnogorski pokret

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak večer 6. prosinca pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad su u koloni vozila prošli ulicama Višegrada, noseći zastave i četnička obilježja. Kako javljaju lokalni portali kolona je prošla i zaputila se u pravcu Draževine gdje su proslavili paljenje Badnjaka kod manastira SV. Nikolaja, prenosi N1.

Ranije jučer za Balkansku istraživačku mrežu oglasio se Miro Jeremić, član ovog udruženja ističući kako masovnog i zvaničnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu za Badnji dan neće biti.

Naveo je da će nekolicina osoba ''odnijet Badnjak radi tradicije'', ali da neće biti masovnog okupljanja.

Policija u Višegradu istaknula je da njima nije prijavljeno okupljanje.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević u četvrtak je istaknuo da se u vrijeme sječe Badnjaka u šest sati i 15 minuta u Višegradu rafalno pucalo iz vatrenog oružja, dodajući kako je primijetio i ikonografiju četničkog Ravnogorskog pokreta.

Birn podsjeća, kako su obilježavanje vjerskog praznika Božića vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad na Badnje veče 2020. povratnici ranije ocijenili kao širenje nacionalističkih ideja što je kod njih izazvalo strah.

Državno tužiteljstvo formiralo je predmet o ovom događaju.

Kopirati
Drag cursor here to close