Odali počast Draži Mihaajloviću

Ravnogorci bez postrojavanja: Tri puta "ura" u znak podrške "Rusiji i pravoslavcima u Ukrajini"

Nakon parastosa ispred spomenika Mihailoviću, okupljeni su tri puta uzviknuli "ura" u znak podrške "Rusiji i pravoslavcima u Ukrajini".
Vijesti / Flash | 13. 03. 2022. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije i njihovi simpatizeri obilježili su u "Draževini" stradanje Dragoljuba Draže Mihajlovića i njegovih sljedbenika bez uniformi i postrojavanja u središtu Višegrada uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i mirovnih snaga EUFOR-a.

Nekoliko desetina sljedbenika ravnogorskih pokreta obilježili su 13. ožujak bez uobičajenog skupa u Višegradu i bez postrojavanja na Trgu palih boraca nakon što je takav skup zabranila policija, prenosi Detektor.ba

"Teško nam je palo" 

Parastos i polaganje cvijeća te paljenje svijeća održano je u Dobrunskoj rijeci, poznatoj kao "Draževina" nadomak Višegrada, gdje je oko stotinu osoba u civilnoj odjeći došlo odati počast Dragoljubu Draži Mihajloviću, četničkom vođi osuđenom na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i suradnje s nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao da je njima ovaj datum važan i da će ga uvijek obilježavati, na način kako im to nalaže vjera, molitvom i odavanjem počasti.

Teško mu je palo, kaže, što Mihailoviću nisu mogli odati počast na vojnički način jer je takvo okupljanje zabranilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske.

"Kada odajemo parastos, mi odajemo i počast generalu, on nije bio poštar i vatrogasac, po vojničkom pravilu službe kad se odaje počast takvim ljudima, odaje se po pravilu vojničke službe, a to je što mi radimo postrojavanjem, predaje raporta vojvodi Aleksiću, kao simbol uspomene na tog čovjeka", kazao je on.

Poštivanje zakona 

Sladojević je kazao kako je sve Ravnogorce obavijestio o zabrani javnog okupljanja od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske te kako su oni uvijek do sada i poštovali zakone i naredbe.

Govoreći o uznemirenosti javnosti zbog njihovog okupljanja i posebno povratnika u Višegrad, Sladojević je za BIRN BiH, ali i tijekom obraćanja Ravnogorcima kazao kako oni svojim načinom obilježavanja nikoga ne ugrožavaju, niti im je namjera nekoga uznemiriti.

"Ali mogu da razumijem jer čovjek koji je stradao, njemu je teško, njemu malo fali da ga asocira na njegovo stradanje, to je prirodno. Ali im ja poručujem, od Ravnogorca nijednog ne trebaju da se osjećaju neprijatno", poručio je on.

Foto: Birn BiH / Ravnogorci bez postrojavanja odali počast Draži Mihajloviću 

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nepravomoćno u prosincu 2021. godine pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine.

Sladojević je oslobođen optužbi da se kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske", nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

"Ura" u znak podrške 

Kako je ranije priopćeno iz Ujedinjenog Ravnogorskog pokreta otadžbine Srbske, zbog rješenja MUP-a RS koje je zabranilo okupljanje na teritoriju općine Višegrad, obustavljene su sve aktivnosti oko dolaska na parastos.

"Mi postupamo po zakonu i nećemo nas pokret da uvlačimo u nikakve probleme", navodi se u priopćenju.

Gostujući na televiziji K3 ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je kazao da su ove godine odlučili zabraniti održavanje ovog "radikalnog skupa" zbog poruka da narušava sigurnost navodeći kako se ne smije "dozvoliti ugrožavanje bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama".

Među prisutnima nitko nije nosio uniforme niti je pjevao pjesme, dok su određena lica nosila kape s kokardama, majice s obilježjima, značke, dok su zastave bila stavljene na objekt pored Manastira gdje se obilježio parastor.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske pregledali su osobe koje su dolazile do manastira u "Draževini" te im nisu dozvoljavali unošenje obilježja, ali je ispred Manastira bio štand na kojem su posjetitelji mogli kupiti neke od obilježja.

Nakon parastosa ispred spomenika Mihailoviću, okupljeni su tri puta uzviknuli "ura" u znak podrške "Rusiji i pravoslavcima u Ukrajini".

Sve vrijeme obilježavanja bilo je prisutno oko pet pripadnika EUFOR-a i više od deset pripadnika MUP-a RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close