Rijeke i padaline

Rastu vodostaji Drine, Bosne i Save

"Prema najnovijim rezultatima prognoznih modela očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Drine i Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne obrane od poplave na mjernoj stanici Doboj u tijeku sutrašnjeg dana''
Vijesti / Flash | 06. 11. 2021. u 13:41 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena/Elma Geca / Drina

Prema procjenama stručnjaka u Bosni i Hercegovini očekuje se porast vodostaja rijeka Drine, Bosne i Save, javlja Anadolija.

"Prema najnovijim rezultatima prognoznih modela očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Drine i Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne obrane od poplave na mjernoj stanici Doboj u tijeku sutrašnjeg dana, dok se vrh poplavnog vala nizvodno od Doboja može očekivati u noći između subote i nedelje, odnosno u tijeku sutrašnjeg dana", priopćeno je iz Javne ustanove Vode Srpske.

Dodaju da se očekuje se i dalji porast vodostaja rijeke Save, bez dostizanja kote pripremnog stanja ni na jednoj prognoznoj lokaciji.

Agencija za vodno područje rijeke Save priopćila je da se na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno bilježi povećanje vodostaja jedino na donjem toku rijeka Bosne i Spreče, nizvodno od akumulacije Modrac.

"Na ostalim vodotocima vodostaji su u stagnaciji. S obzirom da se na osnovu meteoroloških prognoza u tijeku dana ne očekuju značajnije padaline, nisu prognozirana veća izlijevanja rijeka iz korita", navode iz agencije i dodaju da je na hidrološkim stanicama Maglaj, Žepče i Ilidža dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Iz agencije sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlastima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez.

Kopirati
Drag cursor here to close