Usvojen Izvještaj

Rasprava o Mo Parkingu | Bubalo: Odgovorite na pitanja; Barbarić: Neću se raspravljati na ovakav način

"Pokrenuli smo naplatu parkinga 7. veljače prošle godine kako je i planirano. Naravno, očekivano to je izazvalo veliki medijski pritisak".
Vijesti / Flash | 27. 09. 2023. u 16:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvojen je Izvještaj JP Mostar parking d.o.o Mostar na današnjoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Mostara.

Direktor poduzeća osvrnuo se na "težak početak rada poduzeća koje je bilo jedino koje je bilo u blokadi i u kojem radnici nisu primali plaću pa su tužbom i pravomoćnom presudom na kraju isplaćeni".

Medijski pritisak

"Pokrenuli smo naplatu parkinga 7. veljače prošle godine kako je i planirano. Naravno, očekivano to je izazvalo veliki medijski pritisak. Podijeljeno je bilo u dva segmenta - krenulo se sa naplatom uličnog parkinga, a znali smo da ćemo u kvartovima imati izvjesni kaos i imali smo puno poziva građana i medija i tada smo pokrenuli procedure vezane za kvartovski parking da nam dostave čestice vlasništva nad površinama gdje se nalaze kvartovski parkinzi. Signalizaciju su postavili djelatnici Mostar Parkinga i krenuli smo uz najave sa naplatom kvartovskog parkiranja", istaknuo je Barbarić.

Politički profit

"To je izazvalo ponovno nekakvo negodovanje pa se tu uz to prikvače i oni koji žele politički profitirati, ali nakon cjelokupnog početka rada jedna stvar koja se ponovila kroz određene medije i propitivanja oko vlasništva nad tim područjima (kvartovskim) mi smo još jednom prije nekoliko mjeseci napravili komplet analizu svih površina i nakon što smo to završili na našoj stranici smo objavili 3. srpnja članak u kojem smo pojasnili da je Grad Mostar sljedbenik tih površina što je potvrđeno i u ovom domu. Tada smo pozivali sve one kojima je potrebno ovu tematiku razjasniti da dođu u naše prostorije na sastanak da im pojasnimo sve i nitko se nije javio, čak ni oni koji kroz određene medije žele nametnuti kao jedan problem", dodao je.

SIZ stanovanja

"SIZ stanovanja su uspostavljanja dovođenjem sustava RBiH iz '74. a ukinuti su '89. kad su umjesto njih osnovani fondovi i prestankom rada SIZ-a Općina Mostar je ostala njegov pravni sljedbenik. Parkiranje vozila u dvorištima nije jedno od ovlaštenja koja su bila sadržana u stanarskom pravu. Nitko nam se nije javio niti je došao po dokumentaciju, a sve ono što mi radimo siguran sam da se vidi na terenu i evo zadnjih dana. Svjesni smo da u kvartovima ima površina koje treba urediti i radimo na tome", zaključio je Barbarić u Izvještaju.

Nakon Izvještaja uslijedila su vijećnička pitanja, a prvi se javio Haris Nazdraić kojeg je zanimalo rješenje u naselju Luka u Mostaru.

"Razumijem problem građana. Neki dan me netko od vijećnika sreo i prokomentirali smo tu situaciju i rekao sam da netko od predstavnika tih stanara dođe kod mene na sastanak. Svjesni smo područja gdje se to nalazi, pokušat ćemo naći privremeno rješenje, a stalno rješenje naći će se u programu javnih garaža. Veliki trud je uložen u zaštićenoj zoni Starog grada da i to konačno rješimo. Uveli smo već video nadzor kod džamije na ulazu u Stari grad. Neki dan smo obilazili to područje i u narednom periodu ćemo sve ostale ulaze staviti pod video nadzor da konačno riješimo i taj problem", odgovorio je Barbarić.

Ugovori na određeno

U vijećnici se obratio i Kažimir Miličević kojeg su pored troškova za Nadzorni odbor zanimali i troškovi za stavku "ostalo".

"Druga stvar o kvartovskom parkiranju. Ne znam jeste li dobili poziv, a mi vijećnici jesmo, sutra u 12 sati udruga Bura organizira raspravu, pa hoćete li vi otići njima da im pojasnite konačno", upitao je Miličević.

"Tu stavku moram pogledati jer mislim da nije tolika. Osim članova NO Mo Parking jeste angažirao određene ljude na ugovore o djelu i obzirom na ovu situaciju, nismo zapošljavali u svim segmentima ljude u maksimumu tako da imamo određene suradnike na ugovorima o djelu. Ja evo javno kažem, ako će moj dolazak na tu raspravu nešto pomoći ja ću se vrlo rado odazvati međutim bojim se da se iza toga krije nešto drugo", istaknuo je Barbarić.

Gosto: Ovo je feudalni sistem

Potom se javila vijećnica Adela Gosto koja se od početka protivi, kako kaže, "oduzimanju parkinga stanarima".

"Protivim se oduzimanju parkinga stanarima. Ako želite napraviti stanbenu zgradu, ne mogu je napraviti jer morate imati jedno i pol parking mjesto po stanu. U vašem obrazloženju stoji da je jasan prelazak iz komunističkog u kapitalistički sistem. Nije ti ono bio komunistički sistem, niti je ovo kapitalistički. Ja bih ovo nazvala jednim feudalnim sistemom gdje imamo vlastelu i seljake od kojih se otkupljuje harač. Tako da smo mi u jednom zaostalom feudalnom društvu. pojam općenarodne imovune - tu nastaje problem. Kada netko podnese zahtjev za legalizaciju, onda je ona državna i nitko ne može legalizirati objekat", istaknula je Gosto, na što Barbarić nije imao komentara.

JP Mostar Parking upisan je kao vlasnik velikog broja kvartova, pa je na tom tragu vijećnicu Bošku Ćavar zanimalo jesu li rađeni regulacijski planovi i jesu li usvojeni kada su rađene prenamjene te zašto se ne postavi jedan standard za sve građane u gradu kada je u pitanju kvartovski parking.

Barbarić je istaknuo kako on nije "ništa upisivao niti radio, parkinzi su u vlasništvu Grada Mostara, a ovaj drugi dio pitanja, mislim da su za sve kvartove napravljena ista mjerila i za svaki kvart vrijedi isto".

Bubalo: Pohvale direktoru jer je ostao dosljedan

Nakon toga je pokrenuta rasprava između Silvia Bubala i Ivana Barbarića.

"Pohvalit ću direktora jer je ostao dosljedan na neodgovaranje pitanja vijećnika. U izvještaju ima pitanja koji me zanimaju a nisam dobio odgovor. Profitabilnost - 839 tisuća KM je plus koliko vidim, ali imamo neki minus od 527 tisuća KM i zanima me je li se to saniralo. Ima amortizirani trošak koji upućuje da je amortizirana vrijedna imovina pa me zanima o čemu se radi. Koliko je godišnjih, koliko mjesečnih, a kolika je zarada od kovanica, a to nam niste odgovorili. Zanima me jesmo li u posjedu servera i je li na osnovu zaključka NO podnio zahtjev i dobio izvješće jer kod nas nikad nije došlo. Koliko je ulaganja uloženo na neuvjetna parking mjesta kao npr. prekoputa konzulata koja su širine metar ipo. Ili u Omladinskoj i sl. Jesmo li igdje uložili u saniranje pa onda u naplatu. Koliko točno imamo obilježenih javnih površina u Gradu Mostaru", upitao je Bubalo.

Barbarić: Politička mantra

Direktor je priznao kako po pitanju iznosa oko imovine mora pogledati točne iznose kako bi iznio detalje te kazao kako je pogrešno računanje prihoda po broju vozila.

"Ja razumijem da vi tako računate prihode po broju vozila, međutim nigdje se tako ne računa. ta priča oko cijena je vaša politička mantra na kojoj gradite političku kampanju. Cijene u Mo parkingu su revidirane ovom odlukom. Obzirom na ostale gradove u BiH i na ono što građani plaćaju za prvi u drugu zonu možete doći i dat ću vam analizu", kazao je.

Što se tiče servera kazao je kako je to "opet pitanje koje ciljano postavljate jer jasno znate zašto je to tako jer ste i vi jedan od sudionika. Server nije u našem posjedu i to će se riješiti na drugim instancama. Što se tiče mjesta jasno smo precizirali koliko Mo parking ima parking mjesta pod upravljanjem - 1117 pod uličnim parkingom od kojih je 612 u zoni 1 i 505 u zoni 2 i u 12 kvartovskih područja ima oko 3350 parking mjesta od kojih je 2434 u zoni 2 i moguće je da će se ove stvari promijeniti. Niej točno da nisam izvjestio koliko je bilo prodanih karata, sv e sam te podatke iznio tako da podsjetite se malo te sjednice", pojasnio je.

Igrokaz

Bubalo se ponovno javio za repliku te kazao kako mu i dalje nije odgovoreno na pitanja.

"Šta je s osobnim podacima na serveru i šta je sa zaključkom GV o utvrđivanju stvarnog stanja u Mo parkingu i kad ćemo to dobiti jer smo zaključili da nam to treba".

Osvrnuo se i na opasku o građenju političke karijere kazavši da je ne gradi zato što to želi nego mu u ovom slučaju Barbarić daje adute za to.

"Neću se raspravljati na ovakav način. Objavljivali smo analizu cijena i ovo ide u sferu igrokaza i dalje ne želim u ovom sudjelovati. Vrlo dobro znam svoju bilancu i gospodine Bubalo ne brinite se za to", odgovorio je Barbarić.

Kopirati
Drag cursor here to close