Traži se

Raspisana potjernica za Zoranom Malinićem

Pored naredbe za raspisivanje potjernice, Državni sud je, po prijedlogu Tužiteljstva BiH, Maliniću odredio pritvor, nakon što se u tri navrata tokom 2021. godine nije pojavio na ročištu na kojem je bilo planirano njegovo izjašnjenje o krivici.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine donio je, po prijedlogu Državnog tužiteljstva, naredbu za raspisivanje potjernice za Zoranom Malinićem, nekadašnjim zapovjednikom Vojne policije 65. zaštitnog puka pri Glavnom zapovjedništvu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Pored naredbe za raspisivanje potjernice, Državni sud je, po prijedlogu Tužiteljstva BiH, Maliniću odredio pritvor, nakon što se u tri navrata tokom 2021. godine nije pojavio na ročištu na kojem je bilo planirano njegovo izjašnjenje o krivici.

''Sud je donio rješenje kojim je odredio mjeru pritvora prema optuženom Zoranu Maliniću, a koji pritvor po ovom rješenju može trajati najduže tri godine, računajući od dana uhićenja ili do nove odluke Suda'', naveli su iz Državnog suda u odgovoru BIRN-u.

Zadnje ročište na kojem je bilo planirano Malinićevo izjašnjene bilo je zakazano početkom studenog, ali se ni optuženi ni njegov branitelj nisu pojavili u Sudu, dok je na istom ročištu ustanovljeno kako je poziv uredno dostavljen putem međunarodne pravne pomoći.

Iz Tužiteljstva je ranije priopćeno da je Malinić nastanjen u Beogradu.

Malinića optužnica tereti da je planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije 65. zaštitnog puka na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici Vojne policije su, prema ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica protiv Malinića se odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u ovom mjestu, koji su potom transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Potjernica je prije nekoliko mjeseci raspisana i za Milomirom Savčićem, bivšim zapovjednikom 65. zaštitnog puka pri Glavnom zapovjedništvu VRS-a, nakon što mu je Sud BiH početkom kolovoza ove godine odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane, odnosno medijskih istupa, ali ga sudski policajci nisu mogli pronaći na adresi nekoliko sati poslije donošenja rješenja o pritvoru.

Slične radnje za koje se tereti Savčić navedene su i u optužnici protiv Malinića.

BIRN BiH je ranije pisao da se u evidenciji Suda BiH nalazi više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine, među kojima su optuženi za genocid u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close