Obećanja iz 2012.?

Naša stranka Mostar: Krivci za požare nisu građani, nego nadležni

Podsjeća da su nadležni još 2012. obećali da BiH neće ući u 2013. bez protupožarnih letjelica.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2020. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik mostarskog odbora Naše stranke, Tarik Tanović reagirao je zbog pomoći Crne Gore Bosni i Hercegovini u gašenju požara s tri air traktora.

On kaže da Crnoj Gori treba biti zahvalan, ali da “nije političko umijeće izmoliti pomoć drugih država, već osposobiti vlastitu državu da se nosi s ovim problemom”, priopćeno je iz Naše stranke.

Podsjeća da su nadležni još 2012. obećali da BiH neće ući u 2013. bez protupožarnih letjelica.

''Priče o nabavci traju koliko i požarne sezone. Na njih se zaboravlja s prvim kišama. Kad požari dođu, angažiraju se zastarjeli helikopteri Oružanih snaga s neobučenim posadama za gašenje požara. Riskiraju se ljudski životi te ionako zastarjele letjelice. Sramotno je da još nijednu protupožarnu letjelicu nemamo i to konačno mora zauzeti zasluženo visoko mjesto među političkim temama'', kazao je on.

Dodaje da, osim nabave protupožarnih letjelica, jako je važna i prevencija požara za što trebaju biti angažirane općine, županije te šumska gazdinstva.

''Jako bi bilo važno čuti hoće li općine i županije u kojima se ovih dana evidentiraju veliki požari imaju promatračke službe, koje su obećane još 2012. godine, kad i nabava letjelica. Ako imaju, neka upoznaju javnost sa svojim radom, a ako nemaju, što na to ima da kaže federalni stožer civilne zaštite'', rekao je.

Sva krivica je, tvrde iz Naše stranke, svaljena na nesavjesno ponašanje građana. Međutim, najveći su krivci oni, navode, koji ne nadziru šume i ne kažnjavaju nesavjesne. Helikoptere Oružanih snaga BiH, kažu, bilo bi mnogo korisnije upotrijebiti za nadzor da do požara ne dođe, nego za gašenje požara, što im i nije namjena.

Stabilnost države se mjeri, između ostalog, kapacitetom odgovora na prirodne katastrofe. Naša vlast pokazuje iz godine u godinu da zagovara nestabilnu državu, smatra Tanović, priopćeno je iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close