Legle pare strankama

Radnici na biro, stranke na proračun - stara prevarantska doktrina

Bilo bi para za nas, samo da nije njih. Laku noć Bosno i Hercegovino. Radnici na biro, stranke na proračun. Stara prevarantska doktrina.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2020. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ejub Kučuk, pokretač inicijative ''Glas malih biznisa'' koja okuplja skoro 30.000 članova malih i srednjih poduzeća (obrta, samostalnih djelatnika) objavio je sinoć na istoimenoj Facebook grupi da je iz Proračuna Kantona Sarajevo političkim strankama uplaćen novac koji je predviđen proračunom.

Dok traje borba za spas radnih mjesta i dok se čekaju olakšice za gospodarstvenike u vrijeme koronavirusa, ovakve vijesti nisu ohrabrujuće bez obzira što je riječ o zakonskoj obvezi.

"Potpuno smo iznenađeni današnjom uplatom sredstava u punom iznosu, kao da se oko nas ništa ne događa. Dok je gospodarstvo na koljenima i tisuće radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Osobnim primjerom želimo pokazati da se gospodarstvu mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca", smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

On dodaje kako ovaj potez nije nikakav populizam već suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične.

"Nisam pobornik da se u potpunosti ukine financiranje političkih stranaka, jer ih onda to stavlja u poziciju da ovise o tajkunima a ne o građanima i taj stav ću uvijek braniti. Ali je sramno da u ovakvim okolnostima, u okolnostima kad kriza traje već skoro puni mjesec, mi nemamo vlast koja će pomoći gospodarstvenicima i sa njima podijeliti teret krize. Dok druge zemlje oko nas već predstavljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju, i ova odluka je naš doprinos tome", kazao je Konaković.

Dok se čeka sustavno rješenje, iz Naroda i Pravde odlučili su se donirati 20 posto sredstava koje dobijaju za potrebe funkcioniranja stranke, te 20 posto od plaća svih zastupnika u kantonalnim skupština i u oba doma Parlamenta FBiH za potrebe pomoći realnom sektoru gospodarstva.

Kučuk je naveo i da neke općine imaju veće proračune za političke stranke nego neki kantoni.

''Neke općine imaju više nego kantoni, a u BiH ima 109 općina. Bilo bi para za nas, samo da nije njih. Laku noć Bosno i Hercegovino. Radnici na biro, stranke na proračun. Stara prevarantska doktrina. Svi su isti. Svi koji sutra ne vrate pare koje im kantoni i općine plate”, naveo je Kučuk.

Iznos koji je planiran Proračunom za 2020. za financiranje političkih stranaka je 1.193.600 KM.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close