Traže svoja prava

Gladovanje i spavanje na ulicama: Tko sve štrajka u Federaciji?

Radnici u Federaciji se uobičajeno spremaju na prosvjede, spavaju na ulicama, štrajkaju glađu dok se nad njima sažalijevaju svi osim onih koji bi trebali.
Gospodarstvo / Posao | 01. 12. 2021. u 12:08 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se bosanskohercegovački političari mjesecima povlače pitanjima o ratu i raznoraznim odcjepljenjima i secesijama građani Federacije BiH su na ulicama.

Neisplaćene plaće, neuvezani staž te nemogućnost odlaska u mirovinu svakodnevica su domaćih radnika.

Pozivi na štrajk, najave blokada te molbe koje ostaju bez odgovora tjeraju radnike na ulice. Oni koji samo žele ono što su svojim rukama zaradili štrajkaju mjesecima dok ih premijer Vlade koja ih je dovela na rub poziva da "ne štede nego ulažu zarađeni novac".

Štrajk glađu, spavanje na ulicama 

Radnici u Federaciji se uobičajeno spremaju na prosvjede, spavaju na ulicama, štrajkaju glađu dok se nad njima sažalijevaju svi osim onih koji bi trebali.

Štrajk je postao jedini način, a radnici štrajkaju svakodnevno. Štrajk rudara sedam rudnika te prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH izazvao je posebnu pažnju javnosti posljednjih dana te izazvao pomak na koji su radnici čekali mjesecima.

Izgleda kako je za odgovore potrebno spavati ispred zgrade Vlade FBiH ili pak zaustaviti promet na jednoj od glavnih prometnica. Upravo to su učinili zdravstveni radnici u Konjicu u utorak kada su blokirali prometnicu M-17 tražeći plaće koje im nisu isplaćene još od srpnja.

Štrajkaju i radnici Tehničko-remontnog  zavoda Hadžići kojima nisu isplaćene posljednje tri plaće te se još uvijek bore na sudu za svojih osam neisplaćenih plaća iz 2016. godine. Kao što je to već uobičajeno u FBiH ni njima nije uvezan staž, a kako navode uvjeti rada su iznimno loši.

Također, u štrajku su radnici i ArceloraMittala Zenica koji štrajkaju na radnim mjestima, a traže povećanje plaće od 30 posto te navode kako je ovo "prava slika i prilika svih radnika u metalskom sektoru u FBiH".

Štrajk upozorenja 

U utorak su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo prosvjedovali i članovi osam sindikata u Sarajevu koji zastupaju 25.000 radnika.

Naime, na prosvjede je došlo oko 100 predstavnika sindikata, a bilo je riječ o štrajku upozorenja. Tako su u štrajku Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Neovisno o profesiji svi radnici imaju iste zahtjeve i želje, a to su viša plaća te bolji uvjeti rada. Dokaz je to kako u FBiH nijedna profesija nije sigurna te su loši uvjeti rada zajednički svima.

Čini se kako to posebno ne dira ministre i predstavnike vlasti koji se s 'gladnim' prosvjednicima suočavaju okruženi specijalcima ili ih gledaju iz toplih ureda.

Štrajkaju i prosvjetari u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji su u generalnom štrajku već sedam dana te se, kako navode, rješenje ne nazire. Razlog njihovog štrajka, ističu, su najniže plaće  u sektoru obrazovanja od svih županija koje rade po hrvatskom planu i programu.

Ništa bolje ni u HNŽ-u

Podsjetimo, i Sindikat policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 10. studenog održao je jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih dugova po pravosnažnim sudskim presudama.

Sindikat od Vlade HNŽ-a traži isplatu četiri i pol milijuna maraka do konca proračunske godine, od ukupno 27 milijuna maraka dugovanja, uključujući kamate, koja su se nakupila još od 2003. godine kada su i pokrenuti sudski procesi zbog kršenja radnih prava po važećim kolektivnim ugovorima.

Također, radnici mostarskog Aluminija dvije i pol godine nakon prepušteni su samo sebi. Pedesetak njih je bez plaće, ali i mirovine koju im je obećala federalna Vlada. Pojedinci koji su ispunili uvjete za mirovine do njih ne mogu, a pojedinim koji su to ostvarili nije isplaćeno i do 19 mirovina.

Podsjetimo, Vlada FBiH u ponedjeljak je donijela odluku o subvenciji za uvezivanje staža za 23 radnika mostarskog Aluminija u vrijednosti 378.175 KM.

Koliko je to sretan kraj za radnike nekadašnjeg 'mostarskog diva', nije sigurno s obzirom na vrijeme i trud koji su morali uložiti da bi došli do zasluženih mirovina.

Radnicima se čini kako su vladajući 'začepili' uši na njihove molbe i galamu te su prepušteni sami sebi. Promrzli s transparentima u rukama nastavljaju tražiti svoje plaće, a vladajući nastavljaju ubijati dostojanstvo malog  radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close