Ombudsmani

Pozvali vlasti da objavljuju odluke tijekom pandemije na jednostavan i shvatljiv način

Odluke trebaju biti prihvatljive, jasne običnom čovjeku. Nismo svi pravnici da možemo shvatiti određenu odluku koju je pisao pravnik, navode ombudsmani Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2020. u 15:25 BIRIN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon žalbe da nadležne institucije u Republici Srpskoj (RS) ne objavljuju sve odluke koje donose tijekom trajanja izvanrednog stanja, Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine je uputila preporuku svim kriznim stožerima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da odluke koje donose objavljuju u svim medijima i na svojim internet stranicama na potpuno jednostavan i shvatljiv način, razumljiv za sve građane kako se ne bi stvarala različita tumačenja.

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je primjetno da određene odluke nisu objavljivane u medijima, a da je neke objavljene prenijelo samo nekoliko medija.

''Naša preporuka je svim kriznim stožerima u BiH da svoje odluke objavljuju u svim sredstvima javnog informiranja, drugo da ih objavljuju na svojim web stranicama. Treća stvar koju smo željeli reći je da odluke budu prihvatljive, jasne običnom čovjeku, nismo svi pravnici da možemo shvatiti određenu odluku koju je pisao pravnik'', kazao je Mitrović.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je dodatnu potrebu za informiranjem građana BiH za odlukama koje donose krizni stožeri, ali mnogi nisu u mogućnosti doći do svih odluka, a i one do kojih dođu nisu im u potpunosti jasne, ističe Mitrović koji smatra da je građanima dodatno zbunjujući veliki broj kriznih stožera.

“Ustavno uređenje BiH je takvo da imamo nivo BiH, dva entiteta, onda deset kantona i Brčko Distrikt, promatrate to i onda nam je jasno postojanje 13-14 kriznih stožera. Ako na to dodate gradske i općinske, ogroman je broj kriznih stožera koji svakodnevno donosi svoje odluke koje građani moraju primjenjivati'', izjavio je Mitrović.

Potkomitet za sprečavanje mučenja (SPT) Ujedinjenih naroda (UN) također je uputio savjete državama članicama i nacionalnim preventivnim mehanizmima koji se prvenstveno odnose na mjere koje vlasti treba da poduzmu u vezi sa svim mjestima lišenja slobode, uključujući pritvorske objekte, imigracijske pritvor, zatvorene izbjegličke kampove, psihijatrijske bolnice i druge medicinske usluge kao i u vezi s onima koji su u službenim mjestima karantena, te mjere koje treba da poduzmu.

S obzirom na povećan rizik od zaraze u zatvorima i drugim mjestima zadržavanja sooba, SPT poziva sve države da, između ostalog, izvrše procjenu rizika za pojedince ili grupe, primijene shemu ranog ili privremenog puštanja na slobodu za one kojim je to moguće, stave naglasak na mjesta gdje je popunjenost veća od planirane, izvrše pregled prije puštanja iz pritvora, te da omoguće podnošenje žalbe.

Pozvali su i da se zatvorenicima osiguraju alternativni načini komuniciranja s obitelji i prijateljima, te neometan dolazak obitelji koja donosi hranu i druge potrepštine. Dodali su, između ostalog, da se zatvorenicima treba omogućiti zdravstvena, psihološka i pravna pomoć, popraćena svim potrebnim higijenskim potrepštinama koje su im neophodne tijekom epidemije.

Osim za osobe koje su u zatvorima, SPT je uputio i preporuke vlastima za ljude koji su u karanteni tijekom pandemije koronavirusa. U preporukama su istaknuli da sve osobe koje su u karanteni moraju biti tretirane kao slobodne osobe, kao i da im se trebaju omogućiti informacije o razlogu njihovog smještanja u karanteni, zdravstvena, psihološka i pravna pomoć.

BIRN BiH je ranije pisao kako osobe iz BiH koje su smještene u karanteni u Sarajevu i Tuzli nisu dobile nikakvu informaciju o razlogu i dužini trajanja karantene, odnosno pismeno rješenje.

Ljubinko Mitrović kaže da je Institucija ombudsmana upoznata s ovim slučajevima i da su oni tražili dodatna objašnjenja o potezima nadležnih.

''Mi smo otvorili predmete i imat ćete sigurno narednih dan-dva konkretne poteze'', kaže Mitrović za BIRN BiH.

On je kazao da se po Ustavu državljanima BiH koji dolaze u svoj državu iz neke druge ne može zabraniti ulazak, ali da postoje protokoli koji se moraju ispoštovati.

''Na graničnom prijelazu moraju mu se objasniti razlozi i donijeti adekvatna odluka, dakle određeno rješenje o upućivanju u karantenu. Uputiti u karanteni bez ikakvog rješenja, bez ikakvog dokumenta i obrazloženja do kada će ostati u karanteni, mislim da je neprihvatljivo i mislim da se radi o propustima nadležnih organa'', izjavio je Mitrović.

Kopirati
Drag cursor here to close