Čeka se Dom naroda

PSBiH: Dana podrška za tri dogovorena zakona

Tri dogovorena zakona vežu se za europski put Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2023. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine obavili su glasanje o tri dogovorena zakona koja se vežu za europski put Bosne i Hercegovine.

Zakon o VSTS usvojen je sa 24 glasa. Kolegij Zastupničkog doma je predložio Domu naroda PSBiH da o Zakonu o VSTS glasa u hitnoj proceduri, prenosi N1.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Također, Prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama je dobio podršku Zastupničkog doma uz amandman Albina Muslia iz SDP. Podršku većine je dobio i Zakon o ombdusmanu za ljudska prava.

Zakon o PDV-u zastupnika SDS Mladena Bosića i Darka Babalja usvojen je s amandmanima.

Kešo: Izmjene Zakona o VSTV-u su pogrešni koraci (VIDEO)

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo ocijenio je da su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) koje je predložilo Vijeće ministara BiH pogrešni koraci.

Podsjetio je da je 2020. godine postignut vrlo jasan tekst koji je bio u potpunosti usklađen sa stavovima Venecijanske komisije, Europske komisije i ostalih.

''Danas su oni odstupili, ta odstupanja su krenula na toj majskoj sjednici Vijeća ministara, kasnije je bilo amandmana kojima se pokušalo popraviti ono što se pokvarilo na toj sjednici, međutim to se nije popravilo do kraja'', kazao je Kešo.

Smatra indikativnim član izmjena, koji je bio jasan i kojim je trebalo navesti da sukob interesa predstavljaju i bočni srodnici.

''Taj član je trebao biti integralno zadržan i to je od nas tražila i Venecijanska komisija i Europa. Međutim, očigledno su napravili varijantu u kojoj su oni kazali da će radi postizanja transparentnosti, objaviti imena svih srodnika. Oni su ostavili prostor da pravilnikom urede preciznije ta pitanja i to je prostor za zloupotrebe'', pojasnio je.

Kešo kaže da treba definirati šta su to srodnici po pravoj liniji, a šta bočni te da treba ispoštovati samo ono što je od BiH tražila Venecijanska i Europska komisija.

Izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH je predložilo Vijeće ministara BiH, a u pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close