Zastrašivanje

Provaljeno u stan urednika i novinarke Žurnala, ukradeni laptopi

''Vjerujte mi da je tu veza između mafije i politike i paraobavještajnih i pseudoobavještajnih struktura i kojekakvih narkomafija - jer od tih likova mi smo do sada dobivali prijetnje i direktne i indirektne'', rekao je Eldin Karić.
Vijesti / Flash | 15. 07. 2023. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada je kolektiv Žurnala obilježavao 14. godišnjicu uspješnog rada, nepoznate osobe upale su u stan urednika Eldina Karića i novinarke Žane Karić-Gauk. Otuđena su dva laptopa, a činjenica da je provala počinjena na rođendan redakcije predstavlja simboličan čin upozorenja i ciničnu čestitku, smatraju iz ove medijske kuće.

Riječ je o nastavku čitavog niza aktivnosti na gušenju sloboda novinarskog rada, govora i mišljenja, navodi Eldin Karić, urednik Žurnala. Iako su se u stanu nalazile stvari veće materijalne vrijednosti, otuđeni su isključivo laptopi bez kojih im je onemogućen rad.

Karić: Zastrašivanje

''Ono što je u tom momentu meni prvo palo na pamet jeste da ostale mnogo vrednije stvari – u principu, nema nešto specijalno vrijedno, ali neke stvari koje bi svaki kriminalac vjerojatno ukrao su ostale tu, što upućuje na to da se tu ne radi o klasičnoj pljački nego o zastrašivanju, upozoravanju nas u Žurnalu i da se prestanemo baviti onime čime se bavimo. Mi, naravno, nećemo odustati, ali vrlo je ozbiljna prijetnja'', govori Karić.

Karić dodaje kako je policija izašla na teren i izvršila uviđaj: ''Uzeli su otiske, ništa specijalno - ja sam njima skrenuo pažnju da se tu mora malo drugačije gledati na ovu provalu i na ovo sve što se dešavalo. Hoće li oni shvatiti ozbiljnost situacije i hoće li oni koji su na neki način odgovorni u institucijama kao što je policija , tužiteljstvo – sumnjam. Vjerujte mi da je tu veza između mafije i politike i paraobavještajnih i pseudoobavještajnih struktura i kojekakvih narkomafija - jer od tih likova mi smo do sada dobivali prijetnje i direktne i indirektne. Apsolutno imam pravo da sumnjam zato što ih srećem u posljednje vrijeme i u komšiluku''.

Trebat će medijski pritisak

Karić pojašnjava za FTV da su policijski službenici nedugo nakon prijave nasilnog ulaska u njihov stan obavili očevid koji je uključio izuzimanje otisaka i ostale proceduralne korake. Smatra da u ovom slučaju ne bi trebala biti vršena klasična policijska provjera i da će sigurno biti potreban određeni medijski pritisak kako bi se ovakvom djelovanju pristupalo ozbiljnije i u konačnici stalo u kraj.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara i urednika portala Žurnal kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u BiH:

'Produženo nasilje'

''Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već napadaju i na privatnu imovinu, kako bi 'držali' novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarstvom u čijem su središtu postupci i odluke bh. dužnosnika“.

Duboku zabrinutost izrazila je i medijska zajednica. Udruženje Umbrella uputilo je saopćenje u kojem od policijskih i pravosudnih institucija zahtijeva da odmah pronađu odgovorne osobe i sankcioniraju ovakav vid prijetnji. Iz Udruženja BH novinari podsjećaju da je ovo atak i na privatnu imovinu.

Nećemo odustati od ovoga čime se bavimo, zaključio je Karić. Podsjetio je da su se i ranije suočavali s prijetnjama, ali da ih to nikada neće spriječiti da časno i odgovorno obavljaju svoj posao.

Kopirati
Drag cursor here to close