Izvještavanje oko Srebrenice

Dodijeljene novinarske nagrade 'Nino Ćatić'

Nagradu za najbolji blog/vlog dobio je Emir Bektić za knjigu "Kad osvaneš sam", a nagrada za najbolju fotografiju pripala je Arminu Durgutu za fotografiju pod nazivom "Majka".
Vijesti / Flash | 10. 07. 2023. u 20:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari večeras su dodijeljene nagrade "Nino Ćatić" novinarima koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a ovogodišnja tema je bila ''Zločin i kazna: Genocid u Srebrenici ne smije biti negiran i zaboravljen''.

Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija: Radijski izvještaj, Televizijski prilog, Pisani tekst (novine, web), Blog/vlog, Fotografija.

Nagradu za radijski izvještaj dobio je Mirza Skenderagić sa BH Radija1, koji je izrazio zadovoljstvo što je dobio nagradu za radio dramu, jer, kako je kazao, to je igrana, kreativna forma koja daje jednu sasvim novu sliku lika i djela Nine Ćatića.

''Nino Ćatić u bh. javnosti sveden je na snimak jedne loše kvalitete. U ovoj mojoj radio drami on je oživljen ponovno, dobio je glas glumački. Njegova poezija i sve što je radio u novinarstvu bit će vječno'' - kazao je Skenderagić.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobio je Emir Bektić za knjigu "Kad osvaneš sam", a nagrada za najbolju fotografiju pripala je Arminu Durgutu za fotografiju pod nazivom "Majka".

Za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i novinama nagradu je osvojila Sabina Mehmedović, dok je nagradu za najbolji televizijski prilog pod nazivom "Majke Srebrenice koje su ostale same, starost provode u Domu za starije osobe’" dobila je Nataša Tadić.

Video: Dodijeljene novinarske nagrade 

Specijalna nagrada uručena je portalu Federalna.ba i Adnanu Jašarspahiću, a specijalna priznanja uručena su Ivi Martinović, Ibri Zahiragiću, Aurori Rekić, Mirsadu Mustafiću.

Posthumno je dodijeljena specijalna nagrada Salihu Brkiću i Sakibu Smajloviću.

Nihad Nino Ćatić je bio srebrenički novinar koji je izvještavao iz Srebrenice tokom rata, a posljednji izvještaj iz grada poslao je 10. jula 1995. godine u kojem je najavio zločine i genocid.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje ''Biti novinar'' iz Tuzle.

Visoki pokrovitelji nagrade su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, a generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close