Nezadovoljstvo stanjem u zemlji

Prosvjednici u Sarajevu poručili 'dosta je bilo šutnje'

"Dosta je bilo šutnje", poruka je natpisa na čelu kolone koju je predvodio Mirsad Hadžikadić, predsjednik izvanparlamentarne oporbene stranke Platforma za progres.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje dvije tisuće prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Sarajeva se da izrazi nezadovoljstvo stanjem u Bosni i Hercegovini tražeći promjene kojima će se osigurati provedba poštenih izbora i zaustaviti bujajuća politička korupcija.

"Dosta je bilo šutnje", poruka je natpisa na čelu kolone koju je predvodio Mirsad Hadžikadić, predsjednik izvanparlamentarne oporbene stranke Platforma za progres.

Pozivu te stranke na prosvjede pridružili su se i Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Sudionici prosvjeda u mirnoj su šetnji noseći zastave BiH te uz glazbenu podlogu koju su činile skladbe poput "Bella ciao" prošli kroz središte grada od Baščaršije do sjedišta Vijeća ministara i državnog parlamenta.

Jedan od suorganizatora prosvjeda, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Senad Šepić, kazao je novinarima da je stanje u zemlji toliko loše da je građanima preostalo jedino tražiti pravdu na ulicama ne bi li se nešto promijenilo.

- Ovako smo prisiljeni tražiti promjene izbornog zakona kako bi se proveli izbori na kojima se neće krasti i nakon toga početi mijenjati stanje u zemlji, kazao je Šepić.

Ocjenjuje da uhićenje predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora tijekom epidemije pokazuje dubinu krize te razmah kriminala i političke korupcije i zato je krajnje vrijeme za djelovanje.

Entitetski premijer Novalić te ranije suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak kao i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" preko koje su i nabavljeni sporni respiratori uhićeni su u četvrtak te se očekuje odluka o tome hoće li im biti određen jednomjesečni pritvor ili će im se uz mjere zabrane napuštanja zemlje omogućiti obrana sa slobode.

Stotinu respiratora kupljenih u Kini za 5,3 milijuna eura pokazalo se neuporabljivima za bolničke odjele intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni, a ispostavilo se i da su nabavljeni strojevi znatno skuplji od onih koje na tržištu nude renomirani europski proizvođači.

Istragu vodi Tužiteljstvo BiH, a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je zbog uhićenja Novalića koji je kadar njegove stranke oštro kritizirao glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić optuživši je za "progon istaknutih Bošnjaka".

Foto:Klix.ba / Više tisuća ljudi se okupilo se na prosvjedima u Sarajevu

IZ SDA su pritvaranje Novalića usporedili s državnim udarom.

Tužiteljica Tadić odlučno je odbacila takve kritike istaknuvši da ona i njezini kolege rade isključivo na temelju zakona, ali je upozorila da istupi dužnosnika poput Izetbegovića predstavljaju izravnu prijetnju njoj osobno kao i članovima njene obitelji.

- Ne osjećam se sigurno, kazala je Tadić za sarajevsku komercijalnu Face TV poručivši Izetbegoviću kako ga može biti sram zbog načina na koji o njoj govori.

U međuvremenu izbila je i afera nabavke poljske bolnice koju je kupila vlada Republike Srpske plativši za to oko 2,5 milijuna eura. Bolnica koja je navodno trebala poslužiti za smještaj oboljelih od koronavirusa nabavljena je preko jedne privatne tvrtke, a u BiH su stigli samo šatori no ne i ključna medicinska oprema.

Krizni stožer RS u petak je odlučio raskinuti ugovor kao i zatražiti povrat novca od tvrtke "Balkan invest" koja je bila posrednikom, no oporba u RS-u traži da se o ovom sumnjivom poslu provede istraga na isti način kako je to slučaj s respiratorima u Federaciji BiH, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close