Stop nasilju nad ženama!

Prosvjedi u Mostaru: Zajedno podignimo glas i borimo se protiv femicida

Mirnim prosvjedima nastoje, kako kažu, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2023. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni prosvjedni skup građanki/na Mostara u ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. godine u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

Mirnim prosvjedima nastoje, kako kažu, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnoj, županijskoj tako i na državnoj razini.

  • Zahtijevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nositelje vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.
  • Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istambulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole. 
  • Zahtijevamo i dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u obitelji, da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Femicid u našoj zemlji je, kako stoji u priopćenju, stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati.

"Pozivamo sve nositelje vlasti u Gradu Mostaru, gradske vijećnike, županijske zastupnike u Skupštini HNŽ, nevladine organizacije, građanke i građane u Mostaru da nam se u ponedjeljak pridruže na Španjolskom trgu (Mostar) u 18 sati", poručili su.

Podsjetimo, u Gradačcu se u petak desio monstruozni zločin u kojem je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu i to prenosio uživo na Instagramu, a potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Na kraju je izvršio samoubojstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close