Kriminalizacija klevete

Prosvjedi u Banja Luci: Nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kavani

Novinari će još jednom poslati poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizira kleveta u Srpskoj
Vijesti / Flash | 18. 07. 2023. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banja Luci, odakle su se u znak prosvjeda uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS, a kojim se kao kazneno djelo u Srpskoj uvodi kleveta.

Novinari će još jednom poslati poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizira kleveta u Srpskoj, prenose Nezavisne novine.

"Drago mi je da vidim ovoliko ljudi, jer jer radni dan, ljudi imaju obaveze. Dva desetljeća je Republika Srpska bila ispred regije, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizirala klevetu i bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim narodima, OEBS- u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne zanima šta mi mislimo. Žele da zaštite sebe i svoje interese", izjavio je na Trgu Krajine Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

‘Nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kavani’

Vukelić je pozvao vladajuću većinu da ne usvaja zakon.

"Nemojte da vas se vaši potomci sjećaju po tome", rekao je, te dodao:

"Točno je da u Nacrtu zakona nema uvrede i da su smanjili kazne. Ali oni donose zakon prema kome nećemo smjeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negdje, nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kavani. To je zastrašujuće. Još jednom pozivam zastupnike da odbace ovaj zakon. Pozivam Vladu Srpske da povuče ovaj zakon da dnevnog reda. Građanima poručujemo da je ovo njihova borba. Ako ovo prođe u četvrtak možemo lči očekivati da se zabrani sloboda kretanja".

Prosvjedima prisustvuju i zastupnici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.

Uzimanje putovnice i zabrana kretanja

Vukelić je naglasio da je točno da u pojedinim državama postoji ovaj zakon, ali da za njega ne bude kaznena odgovornost.

"Kleveta je već sankcionirana postojećim zakonom u građanskoj parnici. Sad žele da nas gone kazneno, da nam mogu uzeti putovnicu i zabraniti kretanje. Sloboda i javno mišljenje nije zločin. Sloboda za Srpsku", zaključio je Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency internationala u BiH kazala je da je ovo posljednji pokušaj da se utiče na narodne zastupnike u parlamentu Srpske.

"Da odustanu i povuku izmjene Kaznenog zakonika RS koji je izravno usmjeren na gušenje slobode govora. Ne pričamo mi ovdje o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima Republike Srpske a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet kaznenog progona", naglasila je ona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close