SDP-ov kandidat za ministra

Prosvjed zbog Magode: "Osobe s takvom pozadinom" ne bi trebalo da budu kandidati za javne funkcije

''Osobe koje su rješenjem Općinskog suda dobile jednogodišnju zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje ne mogu biti naš predstavnik u vlasti'', rekla je Alađuz.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2023. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog toga što je Kenan Magoda, koga je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH predložila za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, ispred sjedišta te stranke u glavnom gradu države održan je prosvjed.

Skup su u četvrtak 9. ožujka organizirale aktivistkinje Foruma žena upravo SDP-a, partije koja je predložila Magodu na visoko zvanje, prenosi RSE.

Oglasio se i Magoda

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila Besima Borić, članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i članica Foruma žena SDP BiH, iznosi uvjerenje da "osobe sa takvom pozadinom" ne bi trebalo da budu kandidati za javne funkcije.

"Nas je u forumu žena to jako uznemirilo, zato što se već nekoliko mjeseci provlači priča o njegovom eventualnom nasilništvu u obitelji koje je iznijela njegova (bivša) žena. Negdje smo poslije čuli da je ta tužba koja je podignuta (protiv Magode) odbačena, jer nema dokaza. Sama činjenica da je sjena bačena na taj kredibilitet ličnosti je nešto što nas jako uznemirava", kazala je Borić za RSE.

Od pedesetak okupljenih, medijima se obratila novinarka i aktivistkinja Đenana Alađuz, pojašnjavajući razloge pozivanja na ovakav skup.

''Današnji prosvjed nije stvar osobnog imenovanja i subjektivnih osjećanja prema osobi – ovo je stvar principa! Svi moramo biti jednaki pred zakonom! Imenovanja u vladu koju mi plaćamo ne mogu se odvijati bez ikakvih konsultacija i bez komunikacije. Osobe koje su rješenjem Općinskog suda dobile jednogodišnju zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje ne mogu biti naš predstavnik u vlasti'', rekla je Alađuz - piše N1.

Napominje da je obiteljsko nasilje izuzetno teško dokazivo, stoga…

Sud nije mjere istaknuo tek tako

''Ne očekujem veliku podršku od stranaka koji uživaju da nas drže u strahu. Koje već 30 godina zazivaju rat. Ali, kao građanka, od stranaka lijeve orijentacije i onih tvrde da moralno sumnjive osobe ne smiju biti imenovane ni na kakvu funkciju – očekujem da znaju koga i zašto imenuju'', naglasila je.

Dodaje da, ukoliko griješi Općinski sud u Sarajevu, onda griješi i ona – no, ''nijedna žrtva nasilja koja bude gledala i slušala ono što se brani ovih dana – sve i jedna će odbiti prijaviti daljnje nasilje'', rekla je.

Besima Boriće je istaknula svoje uvjerenja da sud Magodi gore spomenute mjere nije istaknuo tek tako.

''Žena je potom odustala, nije htjela da svjedoči. Najlakše bi sada bilo nju optužiti. Pita li se netko zašto žena sa troje djece neće da svjedoči? Želimo da nas predstavljaju moralno čisti ljudi'', ponovila je Borić.

O navodima u javnosti i prosvjedu se na svom Facebook profilu oglasio i Magoda.

On je napisao kako demantuje "diskreditirajuće navode koji su plasirani u javnosti".

"Nikada nisam bio osuđen za krivično djelo nasilja u obitelji niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo. Protiv pojedinaca koji su iskoristili neistine i pokrenuli političku hajku ću podnijeti privatne tužbe", napisao je Magoda.

Što kažu u Tužiteljstvu KS?

Iz Tužilaštva KS u saopštenju za javnost navode da su protiv Kenana Magode postojale dvije prijave 2017. godine, ali da je slučaj okončan jer prijaviteljica nasilja nije željela svjedočiti.

"Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS je 26. svibnja 2017. godine donijela naredbu da se istraga neće sprovoditi, jer nije postojao osnov sumnje da je počinjeno nasilje u obitelji, budući da je jedini svjedok bila oštećena, a koja je odbila svjedočiti", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je i u drugom predmetu postupajuća tužiteljica 17. ožujka 2017. godine donijela naredbu o obustavi istrage, jer nije bilo dokaza da je počinjeno krivično djelo nasilje u obitelji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close