''Mural mora pasti''

Kaos u Beogradu: Građani prosvjeduju, MUP Srbije čuva mural Ratka Mladića

''Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namjestilo da ih sve ispolje'', rekao je Marko Oljača, aktivista.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2021. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa građana i aktivista u utorak večer okupila se ispred Doma sindikata u Beogradu kako bi pružili podršku aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je privedena nakon što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

''Mural mora pasti!'', poruka je koju su nosili građani, javila je reporterka N1. Cilj demonstranata je da se upute ka muralu na Slaviji, dodala je.

''Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gdje su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namjestilo da ih sve ispolje'', rekao je Marko Oljača, aktivista.

''Želimo da iskažemo svoj prosvjed ne samo ovim večerašnjim događajima, već općim trendovima u društvu'', naveo je za Dnevnik N1.

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantirano pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Reporterka N1 javlja da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je vidjela jedan policijski kombi, ali i, uz građane i aktiviste, i oporbene političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS, Nove stranke… Dodala je i da se čuju i pištaljke.

N1 navodi i da je kordon policije blokirao aktiviste kada su krenuli u prosvjednu šetnju ka muralu, te da se ispred murala Ratku Mladiću nalaze dva kordona policije.

Foto: Anadolija / Mural u Beogradu

Podsjećamo, Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije. Prije incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga. Ubrzo su nju i umjetnicu Jelenu Jaćimović okružili neuniformisani policajci koji ''nisu čuvali mural, nego red i mir'', kako je priopćeno iz MUP-a Srbije.

Ćorović je za N1 rekla: ''Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima''.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio je podršku Aidi Ćorović. Tadić je istakao kako se ''u Vučićevoj Srbiji ne hapse oni koji prave murale ratnim zločincima i slave ih, već oni koji izražavaju opravdani bunt protiv toga''.

Kopirati
Drag cursor here to close