''Nije slučajno''

Prosvjed na Partizanskom: Pređena je crvena linija, slijede li nam bijele trake ili čaršafi?

''Svemu ovome treba gledati kontekst izmjene zakona o MUP-u u našoj županiji, rezultati briselskog sastanka i kontinuiranoj politici Dragana Čovića koji fino upakirano u celofan propagira klasične ideje neofašizma i neonacizma u BiH.''
Vijesti / Flash | 16. 06. 2022. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Partizanskom groblju u Mostaru, na kojem je prije dva dana vandalski devastirano 700 spomenika, danas je održan mirni prosvjed. Skupu su prisustvovali antifašisti, građani Mostara, ali i građani iz Hrvatske. Ponovili su da je ovim pređena crvena linija i da traže hitnu reakciju svih vlasti, prenosi N1.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se nisu okupili da prosvjeduju već da pošalju poruku da ih ima i da više neće šutjeti.

Politika Dragana Čovića i policijski komesar

''Bili smo poprilično tihi 30 godina i čekali da vlast uradi ono što joj je zadaća – da nas prije svega pojeidnačno zaštiti, ali i svu imovinu koju skupa koristimo, bez obzira kakav njihov privatni odnos bio. Ovo je naša zajedničko naslijeđe. Pređena je crvena linija. To nazivati incidentom je apsolutno relativiziranje stvari, ovo je pucanj u državu BiH'', rekao je Đulić.

Ističe da ''ovo nije slučajno urađeno prije dva dana''.

''Svemu ovome treba gledati kontekst izmjene zakona o MUP-u u našoj županiji, rezultati briselskog sastanka i kontinuiranoj politici Dragana Čovića koji fino upakirano u celofan propagira klasične ideje neofašizma i neonacizma u BiH. Dok to ne spoznamo biće rušenja. Ovo se jučer dogodilo, sljedeća akcija će biti u našim avlijama. Sjetite se Kristalne noći. Tko to ne prepoznaje, ne razmišlja ozbiljno. Slijede li nam bijele trake i li čaršafi? Svi koji šute doći će na red'', rekao je.

Istaknuo je da oni koji baštine antifašističke ideje moraju o tome govoriti jer je u tome mir, sloboda i ravnopravnost svih.

''Partizansko groblje svjedoči da se može živjeti puno drugačije od onoga što nam nude. Borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima da te nemani izrasle iz daleke prošlosti satjeramo u mišju rupu i siguran sam da ćemo uspjeti'', poručio je.

Antifašisti iz Hrvatske stigli u Mostar

Iz Hrvatske je došlo 17 građana, antifašista i veterana domovinskog rata. Poručuju da ovo što se dogodilo, nije samo događaj jedne države, već cijele regije, Europe pa i svijeta. Uništeni su, kažu, simboli slobode za koju su se svi borili.

''Borili smo se u prošlom ratu za slobodu, ma kakva ona bila. Ovdje su i kosti iz mog mjesta, sedmorice ljudi, sestra moje majke, naše rodbine i mnogih takvih obitelji u Dalmaciji i većem dijelu Hrvatske. Nevezano za naše osobne traume, govorimo o civiliziranim stvarima. Ovo je nečuveno sistematsko rušenje nekog groblja. Ja sam djelatnik MUP-a. Ne može mi nitko reći da se ovo ne može otkriti brzinom svjetlosti. Ovo se lomilo satima. To je organizirana grupa. Prešla se ogromna granica. Vjerujem u institucije ove države i županije i Mostar'', rekao je Ranko Britvić, predsjednik Udruga veterana domovinskog rata.

Povijesničar Dragan Markovina kazao je kako ga je ovo sve neugodno iznenadilo i da nije mogao vjerovati.

''Ne znam tko je odgovoran, ali nadam se da će ih naći. Mario Kordić je dao pristojnu izjavu. Ali, hajmo napraviti korak dalje od izjave. Odmah naručiti 700 ploča da se izrade, vrate videonadzori koji su bili ranije, staviti zaštitarske službe i stvar je riješena'', poručio je.

Tijekom protekle noći posve je razbijeno više od 600 ploča postavljenih za poginule pripadnike Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP) na Partizanskom groblju u središtu Mostara, što je oštro osudio tamošnji gradonačelnik Mario Kordić. Nepoznati počinitelji su teškim predmetima razbili ploče s imenima poginulih partizanskih boraca u spomen kompleksu koje je inače često meta vandala. Ovaj je incident najteži od svih do sada.

Incident je osudio gradonačelnik Mostara nazivajući ga 'surovim vandalizmom'. "Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta", napisao je Kordić na svom Facebook nalogu. Spomen kompleks Partizansko groblje izgrađeno je u Mostaru 1965. godine u spomen na 630 poginulih pripadnika Narodno oslobodilačkoga pokreta.

Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine za čije je očivanje zakonski zadužena Federacija BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close