Smatraju ga odgovornim''

Prosvjed ispred zavoda Pazarić - traži se smjena direktora, Vlada dobila rok

S današnjeg prosvjeda ispred Zavoda Pazarić rečeno je da je vrijeme da u ustanovu dože netko to zna, želi i voli raditi svoj posao.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2023. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine organizirala je mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić danas u 15 sati.

Iz Unije traže smjenu direktora Zavoda. Dali su rok sedam dana Vladi Federacije BiH.

Poručili su da osoba koja je snimila video ne smije biti kažnjena.

Podrška

''Želimo da svojim prisustvom iskažemo podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovnim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i s puno empatije. Želimo da pošaljemo poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinioci istog moraju biti adekvatno sankcionirani. Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala'', napisali su u priopćenju.

Navode da žele miran i dostojanstven skup na kojem će pokazati čitavoj zajednici da su vidljivi i ujedinjeni, da su spremni da savladaju sve izazove koji su pred njima i da ustraju u borbi za prava osoba s invaliditetom.

Vrijeme je da dođe neto tko zna i želi raditi

Adnan Dervišević, predsjednik Unije osoba s invaliditetom FBiH, kazao je na skupu kako je jedan od glavnih zahtjeva smjena rukovodstva ove javne ustave jer “četiri godine nakon nemilih scena ponovo se dešavaju slične stvari…”

''Mislim da je vrijeme da ovdje dođe neko tko želi i zna raditi posao koji je jedan od najtežih i najplemenitijih poziva. Do kraja naredne sedmice očekujemo da oni sami, ako imaju ikakvog morala u sebi, podnese ostavku. Tražimo ponovo sastanak s resornim ministrom i premijerom. I ranije smo tražili sastanak, međutim, nitko nas nije kontaktirao po ovom pitanju'', kazao je Dervišević.

Naveo je da se problem ne može riješiti otpuštanjem radnice koja je tukla štićenika Zavoda Pazarić jer “problema ima jako mnogo”.

Bolna ispovijest

Među okupljenima danas je stajala i Amina, majka sedmogodišnjeg Hamze, koji je stopostotni invalid. Hamza ima cerebralnu paralizu, epilepsiju i neverbalan je.

Hamza nije u ustanovi poput Zavoda u Pazariću, ali je njegova majka itekako uznemirena zbog posljednjeg snimka zlostavljanja štićenika, piše N1.

''Dvije noći ne spavam jer ja to proživljavam, ne samo ja nego i ovi ostali roditelji. Ne želimo da naša djeca umru prije nas. Dok ja s vama pričam moje dijete se suočava sa serijom napada'', rekla je, dodajući da, u slučaju da se njoj i suprugu nešto desi – njeno dijete bi čekala sudbina štićenika.

''To dijete sa snimka je potencijalno moje. Ja bih ovdje svaki dan dolazila sama ako treba. Mi stalno dobivamo informacije koje ne možemo sa ‘čula-kazala’ dokazivati. On će u Mjedenicu u prvi osnovne, tamo nema video nadzora, a dijete mi je neverbalno. Svaki dan nakon vrtića sam ga pregledala. Ono što osjećam ne može se riječima opisati, sram ih bilo! Da vidite da neko na ulici zlostavlja dijete, pritrčali biste u pomoć. Ali ovo su djeca s poteškoćama, oni ih samo deklarativno vole'', tvrdi ona.

FOTO: N1 BiH / Majka Amina

Njen Hamza je njoj, naglasila je, najveća sreća.

Ipak, ona, iako medicinski radnik, nikada nije dobila priliku za zaposlenje kako bi lakše podržavala Hamzu i obitelj.

Kopirati
Drag cursor here to close