Pokrenuta istraga

Pazarić: Uposlenica koja je zlostavljala štićenika nakon priznanja dobila otkaz

Radnici je uručen otkaz i to bez otkaznog roka.
Vijesti / Flash | 18. 08. 2023. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka iz Zavoda Pazarić koji je dospio u javnost i istu šokirao, nastao je prije nekoliko mjeseci. Radnica sa snimka koja je zlostavljala dječaka, u svojoj pismenoj izjavi je priznala sve.

Također i navela sve osobe koje su u tome sudjelovale. Protiv nje je podnesena krivična prijava, kao i protiv svih onih koji su u tome sudjelovali. Radnici je uručen otkaz i to bez otkaznog roka, javlja FTV.

Resorni ministar Adnan Delić zahtijeva, osim otkaza, koji je danas dobila, i krivičnu odgovornost radnice koja je udarala dječaka. Traži i krivičnu odgovornost svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom zlostavljanju.

''Zahtijevamo odgovornost apsolutno svih uključenih u jedan ovakav gnusan događaj, to podrazumijeva odgovornost i mene kao resornog ministra i direktora Zavoda, portira Zavoda, šefica, i apsolutno svih uključenih u ovaj predmet'', kazao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Na redu su sada nadležne institucije. Trebaju ispitati okolnosti pod kojima je nastao sporni snimak. Ukoliko se ispostavi da je i trenutni direktor povezan sa ovim slučajem, bit će sankcioniran.

No, postavlja se pitanje, da li treba smijeniti samo rukovodstvo ili je ovoj instituciji potrebna korjenita promjena?

''Ali uglavnom kaznimo direktore, a radnici ostaju, znači kakva je svrha znači da, mislim naravno, treba da ih kaznimo, ali je problem ako ostanu radnici koji su zaštićeni bili do sad od sustava“, kaže Delić.

Problem Zavoda Pazarić je i stručnost uposlenog kadra. Popunjenost smještajnih kapaciteta veća je od dozvoljenog broja, a i mali broj radnika.

Osim toga oni su i neškolovani.

''Imamo čitav niz od 17 do 20 znači istih prezimena gdje su zapošljavani kompletne obitelji ljudi koji nemaju nikakvu struku da se bave ovim poslom“, dodaje Delić.

Svaka od pet ustanova socijalne zaštite, čiji je osnivač Federacija, bt iće pod dvadesetčetverosatnim video nadzorom, a to bi, tvrdi ministar Adnan Delić, trebalo prevenirati ovakve slučajeve.

Upućena je i inicijativa da bude osnovan federalni inspektorat za socijalnu zaštitu, koji će biti prva linija nadzora nad pružanjem usluga socijalne zaštite.

Zabrinjavajuće je da se tek nakon ovakvih slučajeva, konkretnije radi na unaprjeđenju socijalne zaštite u ustanovama koje su, primarno, socijalnog zbrinjavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close