Zadatak za iduću godinu

Proslava Dana općine: Neum može još više i bolje

Prije sjednice, na Spomenu obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Neumu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule branitelje.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2022. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum je ove godine po prvi puta slavio Dan općine na dan nebeske zaštitnice Neuma, Gospe od Zdravlja, 21. studenog. Povodom proslave Dana općine, u Grand Hotelu Neum se u 17: sati održala Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum.

Prije same sjednice, na Spomenu obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Neumu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule branitelje. Prigodnu molitvu predvodio je neumski župnik don Mladen Šutalo.

Brojni predstavnici županijske i federalne vlasti

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Neum te ime domaćina pozdravila prije svih vijećnike Općinskog vijeća Neum i zahvalila im da dosadašnjoj suradnji, a zatim i sve prisutne goste po redu i časti. Sjednici su nazočili brojni predstavnici županijske i federalne vlasti, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vlasti u RH, načelnici i gradonačelnici te predsjednici općinskih i gradskih vijeća susjednih općina iz BiH ali i RH.

Foto:Neum.ba / Proslava Dana općine  Neum

Predsjednica je istaknula kako je ovo ''vrijeme kada promišljamo i obilježavamo značajne događaje za hrvatski narod iz Domovinskog rata, iz, čini se sada nestvarno daleke ’91., dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, obljetnica stradanja na Ovčari, ali i opća mobilizacija branitelja na području općine Neum. Neka ih naša nebeska zaštitnica Gospa od Zdravlja štiti i isprosi za nas danas, sve ono za što su dali svoju žrtvu i što danas baštinimo.''

Sve prisutne pozdravio je načelnik općine Neum Dragan Jurković koji je prethodno u video prilogu podnio Izvješće o radu u prethodnoj godini. Čestitao je predsjednici Općinskog vijeća i svim vijećnicima Dan općine i zahvalio na suradnji i podršci koju pružaju njemu kao predstavniku izvršne vlasti. Načelnik Jurković je ovim putem iskoristio priliku i zahvalio svim razinama vlasti na suradnji i potpori koju izdvajaju za Neum.

Na poseban način je zahvalio premijeru Vlade Hercegovačko- neretvanske županije Nevenku Hercegu i ministrima u njegovoj vladi, te nazočnoj federalnoj ministrici financija Jelki Miličević. Načelnik je izrazio zadovoljstvo urađenim u protekloj godini te naglasio kako je siguran da Neum može još više i bolje i da je to zadatak na kojem će raditi u sljedećoj godini. Za kraj je još jednom svim Neumljanima čestitao Dan općine i blagdan Gospe od Zdravlja.

U ime Republike Hrvatske prisutne je pozdravio i veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić: “Vodstvu Općine čestitam na svim ostvarenim rezultatima, te vam želim puno uspjeha u budućim kapitalnim projektima. Podršku Vlade RH ćete i u budućnosti imati.”

Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg, kazao je kako je ovo “prilika za čestitati Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice Neuma Gospe od Zdravlja”, te nastavio: “Večeras iznova osjetim snagu jedne pozitivne energije u Neumu za koju bi volio da se proširi i dalje u HNŽ-u. Sinergija i prijateljstvo koju imamo ovdje od općinske, županijske i federalne razine nije svugdje vidljiva i zato mi je drago da je imamo u Neumu. Siguran sam da ćemo u vremenu koje dolazi i dalje biti s vama i prepoznati projekte koje realizirati u ovoj sredini.”

Dodijeljena Javna priznanja

Pred sami kraj Svečane sjednice dodijeljena su Javna priznanja Općine Neum, i to u više kategorija.

Za životno djelo nagrada je posthumno dodijeljena Jurinku Rajiču za izniman doprinos u području kulture i umjetnosti. Nagradu su preuzele kćeri pokojnog Jurinka, Aleta i Rajna.

Foto:Neum.ba / Proslava Dana općine  Neum

Osim toga, dodijeljene su i dvije osobne nagrade, prva doktorici Nikolini Miletić za istaknut rad u Hitnoj službi Doma zdravlja Neum tijekom pandemije Covid 19, a druga nagrada je dodijeljene vratarici i kapetanici Hrvatske nogometne reprezentacije, Doris Bačić. Nagradu je preuzeo njezin otac, Davor Bačić.

Povelju s grbom Općine Neum, Općina Neum dodijelila je Bojnoj Neum sa satnijama Neum, Gradac, Hutovo i Hrasno, te Djelatnoj policiji s pričuvnom policijom za sudjelovanje u Domovinskom ratu i obrani od agresije na Neum i širih hrvatskih područja. Nagradu je u ime Bojne preuzeo prvi zapovjednik Jozep Matić, a u ime Djelatne i pričuvne policije, ratni zapovjednik Zoran Krešić.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Jozep Matić.

Svečanu sjednicu svojim veličanstvenim glasom i domoljubnim notama uveličala je sopranistica Nela Šarić uz glazbenu pratnju Maria Solde.

Kopirati
Drag cursor here to close