Nerad i blokada

Proračun i dalje na čekanju

Još jedna prepreka koja bi mogla dovesti u pitanje usvajanje proračuna za 2022. godinu je trogodišnji okvir za izradu proračuna, oko kojeg nije bilo konsenzusa.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2022. u 19:55 BHRT
Kada će biti usvojen proračun institucija i međunarodnih obaveza za 2021. i 2022. godinu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nerada i blokade državnih institucija, prije svega Parlamenta Bosne i Hercegovine, nitko sa sigurnošću ne može reći kada će proračun institucija i međunarodnih obveza za 2021. i 2022. godinu biti usvojen. Jasna upozorenja stižu od pojedinih stranaka na državnoj razini, da usvajanja proračuna neće biti dok ne bude izmjena Izbornog zakona.

Novi prosvjedi

Proračun za 2021. godinu na čekanju je u Parlamentu Bosne i Hercegovine još od ljeta prošle godine. Ništa se do danas nije promijenilo niti će, jer se uvjeti za njegovo usvajanje još nisu stekli. No zbog stalnih kriza, opstrukcija i političkih igara bez granica neizvjesna je i sudbina proračuna za 2022. godinu. Na sceni ponovo usko stranački interesi, obračuni i optužbe preko leđa proračunskih korisnika. I dalje je na čekanju povećanje plaća policijskim službenicima u Bosni i Hercegovini. Nakon prošlogodišnjih, ne isključuju mogućnost i novih prosvjeda.

"Na državnoj razini najniža plaća je 475 maraka, mislim da to govori sve o svim ostalim plaćama ako krenemo od najniže. Izaći ćemo s novim zahtjevima da dobijemo barem tu federalnu najnižu plaću. Mi smo spremni ići dalje i ako treba ići na prosvjede svaki dan", upozorava predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović.

"Plaća je iz 2008 godine išla strmoglavo tako da je dva do tri puta bila smanjivanja tako da policijski službenici ili zaposleni u policijskim agencijama imaju za 33 posto manju plaću dok su svi ostali korisnici, sve policije županija, svi rasli čak do 100 posto", rekao je predsjednik Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac.

Fiskalni okvir

Još jedna prepreka koja bi mogla dovesti u pitanje usvajanje proračuna za 2022. godinu je trogodišnji okvir za izradu proračuna, oko kojeg nije bilo konsenzusa.

"Taj je okvir pretpostavka za izradu proračuna. Ja ću sa svoje strane uraditi sve da se postigne taj globalni fiskalni okvir i to do sada nismo uspjeli. Bez globalnog fiskalnog okvira teško da ćemo doći do proračuna", izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Blokade, ono što radi SNSD sa svojim partnerima nažalost vrlo često podržan od strane HDZ BiH su očigledna blokada koja je na sceni. Trpe i građani, i jedan i drugi entitet. Mi ne vidimo razloga za takvu blokadu", smatra šef Kluba zastupnika SDA u PD PSBiH Adil Osmanović.

Još problema....

Niz drugih problema će se svakako pojaviti. To su pitanja financiranja eventualnih izbora za 2022. godinu ali su to pitanja koja su neizvjesna iz različitih političkih razloga", ističe Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu PSBiH.

Upravo je glavni razlog opstruiranja da se proračun za 2022. godinu usvoji, prema riječima oporbe u Zastupničkom domu državnog parlamenta, taj da se želi blokirati održavanje Općih izbora u listopadu. Razlog dobro znan.

"Nažalost nisam optimista da će proračun za 2022. godinu biti usvojen jer bi njegovo usvajanje značilo održavanje izbora a puno je takvih koji upravo na ovaj način žele blokirati održavanje izbora i za konkretno u slučaju HDZ da dobije Izborni zakon po svojoj mjeri", rekao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Umjesto većih plaća, dobili smo privremeno financiranje. Sve ostalo, poput kapitalnih ulaganja, ulaganja u sport i kulturu na čekanju je do daljnjeg. A na čekanju je i 30 milijuna maraka planiranih u proračunu za 2021. godinu kao pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close