Ppotpisan Protokol

Pronađeno rješenje graničnih sporova BiH, Srbije i Crne Gore

Ministar Osmanović je kazao da će se ovim Protokolom stvoriti pravni okvir za materijalizaciju i označavanje navedene tromeđne točke, a čime se završava još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Srbije i Crne Gore.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar Osmanović je tom prilikom kazao novinarima da će se potpisivanjem ovog Protokola stvoriti pravni okvir za materijalizaciju i označavanje navedene tromeđne točke, a čime se završava još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Republike Srbije i Crne Gore, a sve u skladu s propisima unutarnjeg zakonodavstva ove tri susjedne države, kao i u skladu s propisima međunarodnog prava.

 Ocijenio je da je ovaj protokol stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu s pravilima i principima međunarodnog prava. 

Svaki iskorak u pogledu uređenosti državne granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susjednim zemljama ide u prilog jačanju regionalne suradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja među susjednim državama, kazao je ministar Osmanović

Foto:Fena / Pronađeno rješenje graničnih sporova BiH, Srbije i Crne Gore

Dodao je da potpisivanje ovog protokola znači iskorak više za sve zemlje potpisnice u pravcu punopravnog članstva u Europsku uniju. 

Po njegovim riječima, protokol koji je danas popisan je način kojim se jasno iskazuje odlučnost država potpisnica u pravcu rješavanja otvorenih graničnih pitanja. 

Istaknuo je uvjerenje da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed započetih aktivnosti na konačnoj demarkaciji državne granice BiH sa susjedima i prijateljskim državama, Republike Srbije i Crne Gore, uspješno implementirati i da će dati poticaj bržem odvijanju daljnjih aktivnosti na ovom planu, te doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa među državama potpisnicama. 

Državni tajnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović je kazao da je današnje potpisivanje protokola potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa između ove tri države. 

''Današnjim činom potpisivanja zapravo šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno zaključivati ovakve sporazume, rješavati granična pitanja vlastitim pregovaračkim kapacitetima'', naveo je Pejanović. 

Pojasnio je da je tromeđa zajednička točka granica katastarskih općina Poblaće (Crna Gora), Sočice (Srbija) i Đakovići-Zaborak (BiH) koja se nalazi na mjestu zvanom Zelena glava. 

Istaknuo je da je Crna Gora vrlo posvećena rješavanju bilateralnih pitanja sa susjedima, te da je jedan od značajnih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade Crne Gore jeste upravo razvoj i unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje. 

Foto:Fena / Pronađeno rješenje graničnih sporova BiH, Srbije i Crne Gore

Također, dodao je on, zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora o državnoj granici sa susjednim državama, jedan je od značajnijih prioriteta Crne Gore u procesu pristupanja Europskoj uniji. 

''Strategijom Europske unije, preciznije Europske komisije o kredibilnoj perspektivi zapadnog Balkana, između ostalog, predviđeno je da otvorena bilateralna pitanja između zemalja regije moraju biti riješena prije prijema zapadnobalkanskih država u EU. EU neće i ne može uvoziti bilateralne sporove'', naveo je Pejanović. 

Ocijenio je da će zaključivanje međunarodnih ugovora o državnoj granici kao i današnjeg protokola, doprinijeti stabilizaciji, unapređenju dobrosusjedskih odnosa, poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i napretku ove regije u cjelini.   

Generalni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović je kazao da je Srbija u svoj vanjskopolitički i svaki drugi prioritet stavila regionalnu suradnju i rješavanje regionalnih i otvorenih pitanja. 

Dodao je da je razgovarao o tome da se nakon ovoga nastavi intenzivnije raditi na pitanju uređenja državne granice između Srbije i BiH. 

Upitan u vezi sa spornim pitanjima koja se tiču državne granice, ministar Adil Osmanović je kazao da, nakon što je vrlo uspješno potpisan Sporazum o granici s Crnom Gorom i u fazi su njegove implementacije na terenu, BiH je jako zainteresirana da se takvi isti sporazumi o granici potpišu s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.    

''Na sastanku prije potpisivanja protokola smo se dotakli i tog pitanja i vidim da postoje interesi i od strane Republike Srbije da se to pitanje riješi'', kazao je ministar Osmanović. 

Podsjetio je da je posljednja sjednica Međudržavne diplomatskog povjerenstva za državnu granicu između BiH i Srbije održana 2010. i „Republika Srbija je ponovila svoj zahtjev tada vezano za izmjene granične linije, koji postupak bi tekao paralelno sa zaključenjem ugovora o državnoj granici između BiH i Republike Srbije, kao i prateće tehničke dokumentacije“. 

Izaslanstvo BiH ostalo je na stajalištu da nema razmjene teritorija bez prethodnog potpisivanja ugovora o granici između dvije države, s pratećom tehničkom dokumentacijom, a kako je utvrdilo i Vijeće ministara BiH 2004., podsjetio je Osmanović. 

Video: Potpisan Protokol o određivanju tromeđne granične tačke

Napomenuo je da se detaljni zahtjev za korekciju državne granice Republike Srbije i BiH odnosi na četiri tačke. 

''To su tačke koje bi trebalo da se razmotre, vide, ali stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a onda, ako ima potrebe, da se pristupi korekciji. Mislim da ćemo nakon današnjeg potpisivanja protokola o tromeđnoj točci intenzivirati razgovore. Ono što je najvažnije, svi smo zainteresirani da se to pitanje što je moguće prije riješi. Jer nama nema kretanja k EU, a opredjeljenje sve tri države je kretanje k EU, dok ne riješimo pitanje granice onako kako smo to riješili s Crnom Gorom'', kazao je ministar Osmanović. 

Kopirati
Drag cursor here to close