Provedena i Analiza sigurnosnih rizika

Potpisivanje protokola o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava

Projekt "Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH"
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas će u Sarajevu s predsjednicama Fondacije lokalne demokracije i Mreže policijskih službenica Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić potpisati protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava.

Potpisivanju protokola nazočit će i veleposlanik Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos.

Fondacija lokalne demokracije je s Mrežom policijskih službenica implementirala projekt "Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH", a cilj je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava i stvaranje uvjeta za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.

U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu.

Također su definirani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Krajnji i najvažniji ishod aktivnosti provedenih u tijeku implementacije projekta predstavlja Protokol koji će sutra biti potpisan, a koji će preporučiti mehanizme zaštite.

Projekt "Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH" podržala je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz financijsku podršku Kraljevine Nizozemske, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close