Konkretna pomoć

Mostar - Predstavljena iskaznica koja će ispraviti sustav

Hoće li političari ovaj put čuti glas osoba s invaliditetom i pomoći i da im se barem malo olakša ionako težak život.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2023. u 12:44 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promoviran je iskaznice za osobe s invaliditetom, koja bi im omogućila lakši život, korištenje zagarantiranih prava, ali i tajnost osobnih podataka.

Već ranije smo pisali o ovoj vrlo važnoj iskaznici, a Udruga za Down syndrom iz Mostara koja je nositelj projekta "Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom" se nada da će ih nadležni čuti.

''Mostar je pokretač ove važne inicijative i drago mi je da smo uspjeli iznijeti proceduru do kraja i pozivam sve udruge da nam se pridruže. Uputit ćemo inicijativu Federalnom ministru rada, dopredsjedavajućem u Parlamentu i u Domu naroda, s ciljem da se stavi na dnevni red kako bi zaživjela'', rekao je Igor Ledić predsjednik Udruge za Down sindom, obećajući kao roditelj da neće stati nakon ovog projekta, te će i dalje nastaviti raditi na ovoj inicijativi.

Foto: Bljesak.info / Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom

Kaže da su dosta razgovarali s parlamentarcima u Federalnom domu i Parlamentu i Domu naroda, te imaju velika očekivanja jer su reakcije do sada bile pozitivne i očekuju da će uspjeti inciijativu uvrstiti u zakon.

Radnu grupu za Izradu Inicijative činile su stručne osobe, i to kaže Ledić, dvije osobe iz nevladinog sektora i dvije stručne pravne osobe, Rebeka Kotlo, profesorica na pravnom fakultetu Džemal Bijedić i Sanja Bazina Crnokić docentica i šefica Ureda za zakonodavstvo HNŽ-a. 

''Pomogli su nam kvalitetni pravnici s velikim iskustvom. Dalje tu je bila Zdravka Marić ravnateljica Centra za socijalni rad i pedagoginja Karolina Tadić Lesko. Podrška i koordinator na projektu radne grupe je bio Goran Petrović, a predsjednica radne grupe je bila iz nevladinog sektora Danijela Kegelj'' , rekao je Ledić posebno ističući kako je grupa napravila velik i dobar posao. 

Foto: Bljesak.info / Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom

Danijela Kegelj voditeljica radne skupine rekla je kako je sam projekt išao na način da su trebali usporediti zakonodavstvo iz oblasti ljudskih prava UN konvencija za osobe s invaliditetom ustvani proedak i zakone koje reguliraju pravo na tajnost osobnih podataka.

''Meni je želja bila da ne ode priča u smjeru da će osobe s invaliditom moći ući u zološki vrt, kazalište, imati pristup i sl. Naglasak ove iskaznice je da osobe s invaliditetom imaju pravo na tajnost podataka osobnim iskaznicama, jer je jedan cijeli sustav koji godinama živi pogrešan. Kada osoba s invaliditetom ide tražiti beznačajnu stvar, nosi svoje rješenje u kojem je gomila njihovih osobnih podataka'', kaže Kegelj.

Foto: Bljesak.info / Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom

S ovim bi se iskaznicama dobila potvrda da je osoba, osoba s invaliditetom i u skladu s tim ostvaruju određena prava, a sve ostalo ostvaruju prava koja ih zakonom sljeduju.

Jasna Rebac predsjednica Udruženja mladih ''Ružičnjaka – Los Rosalesa'' Mostar ranije je za Bljesak rekla kako odavno postoji potreba za ovakvom iskaznicom.

''Koristeći iskustva regije i zemalja iz susjedstva, osobe s invaliditetom su se uvjerile da im je život elegantniji i lakši kada bi imali takvu iskaznicu'', rekla je ranije Rebac.

''Nama kao predstavnicima je stalo da inicijativa ne završi u stolu, nego na stolu. Mi ćemo se i nakon završetka projekta truditi. Igor je u pregovorima s političkim predstavnicima u Parlamentu, ali i očekujemo i razgovore s Federalnim ministrom socijalne politike'', kazala je Rebac. 

''Nama kao predstavnicima je stalo da inicijativa ne završi u stolu, nego na stolu. Mi ćemo se i nakon završetka projekta truditi. Igor je u pregovorima s političkim predstavnicima u Parlamentu da se s njima razgovara, ali i očekujemo i razgovore s Federalnim ministrom socijalne politike'', kazala je Rebac.

Prijedlog je da iskaznice izdaju Centri za socijalni rad, jer oni imaju najviše statističkih podataka.

''Jedinstvene baze nema, predložimo da to bude Centar za socijalni rad jer ima najviše podataka, ili eventualno Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi. Ali u konačnici to će biti odlučeno od strane onih koji usvoje iskaznicu'', rekao je Ledić. Samim uvođenjem iskaznice, napravila bi se i baza podataka osoba s invaliditetom.

Daria Delić, članica udruge Down syndom jedva čeka da dobije iskaznicu jer ''joj je to najvažnije'', a i pomoglo bi joj i dok je na putovanju.

Ova iskaznica trebala bi osobama s invaliditetom osim zaštite njihovih osobnih podataka, olakšati život na putovanjima, u javnom prijevozu i smanjiti čekanje u redovima.

''Poseban naglasak je na osobe čiji invaliditet nije vidljiv oku, kao što su osobe s autizmom i sa drugim poteškoćama. Takve situacije su česte prilikom ostvarivanja zdravstvene skrbi, i sl. gdje se roditelji često moraju pravdati i dokazivati invaliditet svog djeteta kako bi koristili pravo prednosti u zdravstvenim ustanovama ili tijekom ostvarivanja svojih prava u raznim institucijama od strane drugih korisnika ili djelatnika same institucije'', istaknuo je Ledić.

Foto: Bljesak.info / Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom

 

Kopirati
Drag cursor here to close