Sarajevo

Prolongiran početak suđenja Sefiću za smrt dviju studentica

Na ranije zakazano ročište nije pristupio optuženi Amar Salihović, te je Sud izdao naredbu za njegovo privođenje.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2019. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) jutros je trebalo početi novo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima, ali je prolongirano za danas u 12 sati zbog nedolaska jednog od optuženih.

Na ranije zakazano ročište nije pristupio optuženi Amar Salihović, te je Sud izdao naredbu za njegovo privođenje.

Naime, Vrhovni sud FBiH ukinuo je prvostupanjsku/nepravomoćnu presudu od 26. rujna 2018. i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo, branitelja optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene u povodu prvostupanjske presude u predmetu Sanjin Sefić i drugi, te je prvookrivljenom pritvor produžen za još dva mjeseca.

Sanjin Sefić je u prvostupanjskom postupku proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i kazneno djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, te je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci (za teško kazneno djelo 14 godina, a za neukazivanje pomoći jednu godinu).

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za kazneno djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela.

Sanjinu Sefiću je suđeno po optužnici kojom se tereti da je 10. listopada 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “Golfom 6”, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close