Nezadovoljni uvjetima

Pritvorenici 'bh. Alcatraza' štrajkaju radi juhe

Grupa pritvorenika iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima žalila se radi uvjeta
Vijesti / Flash | 26. 04. 2021. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Štrajkamo glađu zbog loših uvjeta. Hrana je uglavnom suha, bez juhe. Odbijat ćemo da jedemo do ispunjenja naših zahtjeva''.

Na to je Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u svojoj žalbi ukazala grupa pritvorenika iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatije kao "bh. Alcatraz".

U godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti ove institucije za 2020. godinu navodi se da su zaprimili ovu žalbu te da je rad na predmetu u tijeku.

"U žalbi su naveli da su zbog loših uvjeta u ovoj pritvorskoj jedinici počeli štrajk glađu i da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih zahtjeva. U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u zatvorskim sobama provode po 22 sata, bez dnevnog tiska, bez knjiga, biblioteke, bez tranzistora, bez televizora, telefonska veza s odvjetnikom i rodbinom slabo da i funkcionira, a u zatvorskim sobama im je zabranjeno pušenje", ističe se u izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020.

U žalbi su pritvorenici ukazali da navodno nisu dobivali nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a da je hrana bila uglavnom suha, bez juhe.

"Podnositelji žalbe traže da im se osigura dnevni tisak i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore koje bi po izlasku ostavili ustanovi", naglašavaju ombudsmani.

Na ove navode pritvorenika su se ombudsmanima izjasnili iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH, te naveli da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu, te da nitko od pritvorenika nije izjavio da je stupio u štrajk glađu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

"Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u zatvorskoj sobi je 19 sati, a vrijeme provedeno van sobe se sastoji od obveza na minimalna dva sata boravka na svježem zraku. Ostalo vrijeme van zatvorske sobe pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitnes, ali najmanje u četiri navrata, u što spada priprema i konzumacija toplih napitaka, konzumacija duhanskih proizvoda, gledanje TV programa, čitanje tiska, igranje društvenih igara", piše u izjašnjenju.

Dodali su i da pritvorenici mogu sami odlučiti hoće li koristiti fitnes salu koja je opremljena trakama za trčanje, sobnim biciklom i dijelom sitnog inventara za vježbanje ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti.

Kako dodaju, TV uređaj je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu pratiti 24 različita domaća i strana kanala.

"Instaliranje TV uređaja u zatvorskim sobama može dozvoliti upravnik Zavoda u posebno opravdanim slučajevima. Telefonska veza funkcionira nesmetano, pritvorenici putem instaliranih telefonskih govornica nesmetano ostvaruju telefonske kontakte na brojeve za koje posjeduju odobrenje Suda BiH", ističe se u izjašnjenju.

Zabranjena je, dodaje se, konzumacija duhanskih proizvoda pritvorenicima u sobama gdje borave. Konzumacija duhanskih proizvoda je dozvoljena na prostoru za boravak na svježem zraku, te na balkonu koji je u okviru prostorije za zajedničke aktivnosti pritvorenika.

Siniša Perković, v.d. direktora ovog zatvora, smatra da su žalbe pritvorenika neutemeljene. Dodao je da surađuju s Ombudsmanom i da je on na čelu institucije koja je relativno mlada pa je bilo puno posla, ali sve ide svojim tokom. Do sada je, tvrdi, urađen "lavovski dio posla".

"Mi se držimo zakona. Kada je u pitanju TV, on spada u pogodnost i ta pogodnost im je odobrena. Međutim, oni su bili nervozni zato što je bilo premještanje iz svih ostalih zatvora na razini BiH prema našem zatvoru i trebalo je neko vrijeme da se to organizira", naveo je Perković u izjavi za "Nezavisne novine".

Dodao je da je i biblioteka oformljena, a da pušenje u sobama nije dozvoljeno jer tako zakon predviđa.

"Kada je riječ o hrani, ona je vrhunska, ali za sve to je trebalo vremena. Mi smo nova institucija. Sada imamo svoju kuhinju koja je, odgovorno tvrdim, ne dobra, nego odlična", rekao je Perković za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je 22. srpnja prošle godine u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu.

U prostorijama pritvorske jedinice su instalirane ukupno četiri perilice za pranje i dvije za sušenje rublja, navedeno je u izjašnjenju koje su ombudsmanima poslali iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH.

"Pritvorenici, u skladu s unaprijed dostavljenim rasporedom termina, mogu svakih 15 dana oprati i osušiti veš i posteljinu. Za pranje veša i posteljine pritvorenicima su osigurana higijenska sredstva, a ostala dodatna sredstva mogu kupiti iz vlastitih sredstava putem kantine", ističe se u izjašnjenju.

Kopirati
Drag cursor here to close