Mito i korupcija

Općinskom vijećniku godina dana zatvora zbog reketarenja investitora

Bivši vijećnik Hasan Hodžić osuđen je na godinu zatvora zbog trgovine utjecajem.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 04. 2021. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu osudio je po sporazumu o priznanju krivice bišeg općinskog vijećnika Hasana Hodžića na godinu dana zatvora i tri godine zabrane obavljanja dužnosti zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, objavio je Birn.

''Optuženi se tereti da je od početka srpnja 2019. do kraja travnja 2020. godine u svojstvu općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno i u više navrata zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora kako bi pravnom licu ‘Royal Plaza’ preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine'', navodi se u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Hodžiću je istovremeno izrečena zabrana obavljanja službene dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Hodžić je za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo izabran u studenom 2016. godine na konstituirajućoj sjednici Vijeća u novom sastavu, na kojoj su položili svečanu izjavu kojom su se obvezali da će dužnost vijećnika obavljati savjesno i odgovorno pridržavajući se Ustava, Zakona, Statuta Općine i drugih akata ovog vijeća.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

''Da ću se zalagati za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, jednakopravnosti naroda i građana, i razvoj demokratije u najboljem javnom interesu svih građana Općine, te da ću predano obavljati povjerene zadatke u cilju razvoja i napretka Općine, Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine'', stoji u svečanoj izjavi poslovnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close