Dan neovisnosti BiH

Prijem u mostarskoj Vijećnici: Tri desetljeća pričamo o istim temama, brinu nas iste brige i ne uspijevamo maknuti ni metra naprijed

''Činjenica je ta da smo svi željeli državu onakvu za kakvu smo glasali, da bude neovisna. Svaki stanovnik te države je sretan i zadovoljan s njom. Nažalost, to ne svjedočimo danas'', rekao je mostarski gradonačelnik.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2023. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i gradonačelnik Grada Mostara Mario Korić, povodom Dana neovisnoti BiH, u utorak su organizirali svečani prijem u gradskoj Vijećnici Mostara.

"Svi ste svjedoci tog vremena. Prije tri desetljeća su građani ove države izašli na referendum i dvije trećine njih je glasalo za neovisnu BiH. Naime, s 99,4 posto na referendumu koji predstavlja možda najveći domet demokracije izjašnjavanja da građani izraze svoju želju i volju. Nažalost, brzo nakon tog referenduma smo svi zajedno platili visoku, usudio bih se reći i previsoku cijenu, izbio je nesretni rat i svi znamo što se događalo i kako je to sve išlo tih nesretnih 90-tih godina'', kazao je u svom govoru u mostarskoj gradskoj Vijećnici, gradonačelnik Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / Svečani prijem u mostarskoj gradskoj Vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH

Kordić je podsjetio i na potpisivanje Daytonskog sporazuma, te pokušaje da se zajedno pronađe model suživota u državi.

''Siguran sam da će se većina vas složiti sa mnom, neke su stvari krenule ukrivo i nismo baš uspjeli opravdati zadatak. Zašto to govorim? Naime, tri desetljeća iza toga imam osjećaj da pričamo o istim temama, brinu nas iste brige i jednostavno se ne uspijevamo maknuti ni metra naprijed'', rekao je prvi čovjek Mostara, te dodao:

''Činjenica je ta da smo svi željeli državu onakvu za kakvu smo glasali, da bude neovisna. Svaki stanovnik te države je sretan i zadovoljan s njom. Nažalost, to ne svjedočimo danas. Danas imamo masu nekih problema, to je da jedni drugima pokušavaju birati, nametati, osporavati sve i svašta. Ali, isto tako siguran sam da bez obzira na naše različitosti, vjerojatno zbog tih različitosti se i događaju ovakvi problemi, imamo i jednu bitnu zajedničku konferansu, a to je da budućnost promišljamo jednako.''

Foto: Bljesak.info / Svečani prijem u mostarskoj gradskoj Vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH

Danas nema rječnika, danas je svečani dan i ja ću se obratiti u tom svečanom tonu, rekao je na početku u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

"Sretan sam što smo zajedno i jedinstveni okupljeni oko vrijednosti naše jedine domovine BiH u Mostaru, južnoj kapiji BiH, u kulturno-povijesnom krugu Mediterana i Europe u kojem naša zemlja ima svoj prepoznati i potvrđeni identitet. Okupljeni smo oko vrijednosti neovisne, slobodne, cjelovite i suverene BiH na svakom njezinom podneblju. Zajedništvo oko vrijednosti domovine uvijek nam daje nadu i šansu da voljena zemlja, zemlja naših predaka, naše djece i naše budućnosti bez obzira kako ju iznutra vidimo bude ipak okvir naših životaa i stremljenja za boljom sadašnjošću i ljepšom budućnošću''.

I Marić je podsjetio na referendum te je priča o slobodi kao univerzalnim ljudskim vrijednostima.

"U kontekstu naših sjećanja na dane izborene neovisnosti, a ususret 1. ožujka želim govoriti o neovisnosti i slobodi kao univerzalnim ljudskim vrijednostima koje najbolje korespondiraju sa ovim prema čemu su težili Bosanci i Hercegovci.

Foto: Bljesak.info / Svečani prijem u mostarskoj gradskoj Vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH

Dan neovisnosti zemlje kakva je BiH je posebno značajan, obzirom na kakva povijesna vremena i kušnje je prošla naša domovina. Kroz povijest zemlje i naših naroda vrijednosti slobode ovdašnjeg čovjeka bile su dio njihovog tisućljetnog karakternog identiteta i dati su u nasljeđe njegovim genima. Sloboda je bila vrijednost za koju su najbolji umirali i ostavljali je kao poklon budućim pokoljenjima. Na takve ljude i sudbine smo posebno osjetljivi i ponosni. Zahvaljujući takvim ljudima i događajima danas živimo slobodu i neovisnost i unatoč izazovima postoje mnoge nade za bolji svijet i BiH u njemu.''

Mario Kordić je napomenuo i da možda političari s viših razina vlasti u državi mogu prepisati nešto od Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Svečani prijem u mostarskoj gradskoj Vijećnici povodom Dana neovisnosti BiH

''Da je ipak suživot moguć na način da ispoštujemo onog drugoga i ispoštujemo zastave, kao i sve ono što imamo različito. A, da dijelimo zajedničku budućnost i da sve ovo što skupa radimo, radimo zbog naših potomaka i da svaki trud i svaki minut proveden u razgovoru, da jedan drugom objasnimo da je suživot moguć i lijep uređen grad, prosperitetan grad. Grad sa novim radnim mjestima i da je moguće te vrijedi tog truda i da se svi trebamo dodatno potruditi objašnjavajući jedni drugima kako su nam namjere iskrene'', istaknuo je gradonačelnik i zaključio:

''Nemamo više vremena za strančarenja, za koje kakve zakulisne igre. Moramo početi biti iskreni jedni prema drugima i siguran sam da Grad Mostar u tome prednjači i da će se ova pozitivna energija iz Grada Mostara uz sve izazove koji nas opterećuju u zadnje dvije godine ipak se preliti i da ćemo biti možda upamćeni u povijesti kao nekakav početak neke fine priče.''

 

Kopirati
Drag cursor here to close