Sarajevo

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi predan Parlamentu FBiH

Ovaj prijedlog je potpisalo više od 20 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka. Prijedlog nisu potpisali zastupnici SDA, HDZ-a, DF-a, SBB-a, SD-a i GS-a.
Vijesti / Flash | 01. 06. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas je predan prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, saznaje Klix.ba.

Ovaj prijedlog je potpisalo više od 20 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka. Prijedlog nisu potpisali zastupnici SDA, HDZ-a, DF-a, SBB-a, SD-a i GS-a.

U obrazloženju podnesenog zahtjeva se navodi da se izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH "zbog neizbježne odgovornosti u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite".

"Mi predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smjene Vlade Federacije BiH čim prije. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala te da odgovorni nisu ponudili svoje ostavke naša obveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno, moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kojem slučaju ne smiju tolerirati", navodi se u zahtjevu.

Da će SBB u ovom domu podržati smjenu premijera Fadila Novalića kao i Vlade FBiH objavila je na svom Facebooku zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović - Gadžo.

"Želim kazati da SBB ne može podržavati sustavnu korupciju, kao ni kriminal od direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i direktora firme Srebrena malina Fikreta Hodžića", kazala je Prašović - Gadžo.

Inače, nakon uhićenja premijera FBiH Fadila Novalića zajedno s druga dva osumnjičena u aferi "Respiratori" Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem postavilo se i pitanje može li Novalić obnašati dužnost premijera s obzirom na sudske zabrane koje su naložene.

Klub izaslanika SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas je stoga zatražio hitno održavanje izvanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcioniranje izvršne vlasti. Pitaju se kako će u svemu ovome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju.

Naime, ističu kako se u rješenju Suda BiH nalazi izričita zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog kaznenog predmeta. Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef ureda Fadila Novalića Hasan Ganibegović, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te zaposlenici FUCZ-a

''Jasno je da se pred Domom naroda FBiH nalazi vrlo kompleksno pitanje kako će premijer Novalić voditi Vladu, uz sve ove nove okolnosti zabrana. Dodatna otežavajuća okolnost nastavka raspolaganja premijerskih ovlaštenja u smislu raspolaganja javnim novcem proizlazi iz činjenice da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene što znači da je prihvatio osnovu sumnje za kaznena djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret'', kazali su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close