Posljedica odluke Suda BiH

Iz SDP-a pitaju kako će premijer Novalić voditi Vladu uz sve mjere sudske zabrane

Kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju.
Vijesti / Politika | 01. 06. 2020. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti klub izaslanika SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traži hitno održavanje izvanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcioniranje izvršne vlasti.

- U rješenju Suda BiH se nalazi izričita zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog kaznenog predmeta. Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef ureda Fadila Novalića Hasan Ganibegović, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te zaposlenici FUCZ-a - navode iz ovog kluba izaslanika.

Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima, kako dodaju, ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju.

- Jasno je da se pred Domom naroda FBiH nalazi vrlo kompleksno pitanje kako će premijer Novalić voditi Vladu, uz sve ove nove okolnosti zabrana. Dodatna otežavajuća okolnost nastavka raspolaganja premijerskih ovlaštenja u smislu raspolaganja javnim novcem proizlazi iz činjenice da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene,, što znači da je prihvatio osnov sumnje za kaznena djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret - napominje klub izaslanika SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

FBiH se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom, te stoga smatraju izuzetno važnim održavanje sjednice na kojoj će se razmotriti sve ustavne i zastupničke mogućnosti kako bi gospodarstvo i građani imali na raspolaganju puni kapacitet izvršne vlasti u obnašanju svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

-Navedeni zahtjev se može smatrati i našim javnim pozivom izbornim pobjednicima da pristupe imenovanju nove Vlade FBiH, koju čekamo već 19 mjeseci - priopćeno je iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close