Misterija

Priče o prelasku granice i nultom pacijentu u Mostaru

Hrvatska nam je policija rekla kako se ova informacija može podijeliti samo sa službama druge države, ali ne i s javnošću.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 16:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske reklo je portalu Bljesak.info kako ne može govoriti o kretanju osoba preko granice dok iz Granične policije BiH još uvijek čekamo očitovanje o tome može li se obznaniti informacija kada je i je li prvozaraženi virusom korona u Mostaru prelazio granicu BiH.

Naime, nakon što se virus korona pojavio kod Vencela Pralasa iz Mostara, koji je to javno priznao u priopćenju za javnost, pojavila se i prvotna informacija kako je on ''prevario'' sustav te zanijekao da je boravio vani.

No, nakon toga, uslijedio je obrat pa je rečeno, a što je Pralas u priopćenju javnosti naveo, da on nije bio na putovanju vani te da je izložen linču.

Pojedini pak mediji navode kako je BiH napuštao u siječnju, veljači ali i početkom ožujka kad se, kako se tvrdi, vratio isti dan. Prema nekim drugim, neslužbenim informacijama, iz BiH je izlazio više puta u ožujku, ali do službenih potvrda još uvijek nije moguće doći.

Hrvatska nam je policija rekla kako se ova informacija može podijeliti samo sa službama druge države, ali ne i s javnošću.

Tužiteljstvo HNŽ-a je priopćilo da će istražiti slučaj ulaska pacijenta u bolnicu, što ne znači da u taj predmet spada i njegovo kretanje izvan BiH u ovom kriznom periodu.

Tako ostaje na snazi službeno uvjeravanje da se još uvijek ne zna tko je nulti pacijent koji je zarazio prvozaraženog niti javnost zna kako se do te osobe može doći. Iz Kriznog stožera i iz mostarske bolnice rečeno je nakon potvrde zaraze kako to mora biti prioritet dok se to sad ne navodi kao prioritet.

Infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović rekao je u obraćanju javnosti kako još uvijek nema informacija o nultom pacijentu.

''Koliko mi znamo u SKB Mostar, nemamo podatak da je gospodin bio van granica BiH. Radimo svi na tome, kao i kolege ispred Doma zdravlja Mostar. Svi kontakti su u samoizolaciji'', rekao je.

Podsjećamo, u četvrtak su potvrđena četiri slučaja zaraze u Konjicu te kod dvije osobe iz Mostara. Novozaraženi u Mostaru su, kako je potvrđeno, kontakti supruge zaraženog, koja je i sama zaražena, dok su u Konjicu zaraženi direktor i djelatnici tvornice Igman.

Koronavirus u Konjicu identificiran je nakon što je u tom gradu prošlog tjedna organizirano obilježavanje obljetnice djelovanja tvornice streljiva "Igman", a među uzvanicima je bio i muškarac iz Srbije za kojega je utvrđeno kako je u ovom slučaju bio "nulti" pacijent koji je prenio virus.

Banja Luka i dalje je žarište zaraze, jer je u tom gradu prisutnost virusa SARS-CoV-2 utvrđena kod ukupno 23 osobe. Po jedan slučaj registriran je u obližnjem Čelincu te Srpcu, kao i u Modriči te Prnjavoru.

U Federaciji BiH, osim ranije u Mostaru i sada u Konjicu, slučajevi zaraze potvrđeni su u Orašju te Bihaću. Ukupan broj do sada je 45.

Kopirati
Drag cursor here to close