Prvostupanjska presuda

Presuda u korist policajca koji je pružao podršku “Pravdi za Davida”

Sud u presudi navodi kako nije bilo valjanog razloga za kažnjavanje Bajića.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2022. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je prvostupanjsku presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su ga sankcionirali zbog pozdravljanja članova grupe ''Pravda za Davida''.

Vinko Bajić, bivši policajac iz Banja Luke, Republiku Srpsku i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tužio je zahtijevajući poništenje rješenja kojim je suspendiran sa posla i rješenja Policijskog odbora kojim je proglašen disciplinski odgovornim za težu povredu radne dužnosti.

Nije bilo valjanog razloga

Osnovni sud u Banja Luci je 8. studenog ove godine donio presudu u korist Bajića, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid i u kojoj se navodi da su mu Republika Srpska i MUP dužni, na ime umanjenja neto plaće zbog suspenzije, kao i umanjenja neto plaće zbog disciplinske kazne za period lipanj 2019. godine do rujna 2020. godine, isplatiti ukupan iznos od 5.671 konvertibilnu marku.

Republika Srpska i MUP RS-a dužni su da, na ime poreza i doprinosa zbog umanjenja plaće bivšem policajcu, nadležnim organima uplate iznos od 3.829 maraka. Bajiću entitet i MUP, prema prvostupanjskoj presudi, trebaju isplatiti i zateznu kamatu od oko 800 maraka.

Sud u presudi navodi kako nije bilo valjanog razloga za kažnjavanje Bajića, koga su nadređeni u Policijskoj upravi Banja Luka kaznili zbog pozdravljanja pojedinaca iz neformalne grupe građana ''Pravda za Davida'' kod Hrama Hrista Spasitelja u centru grada 2019. godine.

''Tužitelj ne spori da je sporne prilike prišao predmetnoj grupi građana, ali ono što je nesporno utvrđeno jeste da je prišao radi pozdravljanja Perduv Ozrena i da se rukovao samo s njim'', piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

Poštivanje ljudskih prava bez diskriminacije

Sud dalje navodi da se na snimcima, koji su priloženi kao dokaz, ne vidi je li se Bajić pozdravio sa još osoba i sa koliko njih. Presudom se dalje objašnjava da, čak ukoliko se to i dogodilo, nije jasno kako bi to bio problem jer su zaposleni u MUP-u RS-a dužni da, odredbom člana 4. Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, poštuju ljudska prava i slobode bez bilo kakve diskriminacije.

''Stoga bi takvo postupanje tužitelja (prilazak određenoj grupi građana i rukovanje sa jednim ili više građana, pa i njihove eventualne ovacije i pljesak) u cijelosti bilo u skladu sa prethodnim zakonom i kao takvo ne može predstavljati kriminalni čin niti disciplinsku povredu radne obaveze policijskog službenika jer se time ne može nanijeti šteta tuženoj (ugledu Ministarstva), već upravo suprotno, šteta bi se nanijela eventualnim diskriminirajućim ili uvredljivim odnosom tužioca prema građanima, a ne činom poštovanja i pristojnosti'', piše u presudi banjalučkog Osnovnog suda.

Još nije pravosnažna

BIRN BiH je u veljači prošle godine objavio da je Bajić trpio sankcije zbog podrške Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića. On je tada, od svojih kolega, dobio prekršajnu prijavu, koja je kasnije oborena na Osnovnom sudu.

Bajić, nakon presude Osnovnog suda, za BIRN BiH kaže da je još rano da proglasi pobjedu jer presuda nije pravosnažna.

''Ne bih za sada ništa komentirao povodom prvostupanjske presude. Sačekat ćemo, ipak, da ona postane pravosnažna'', rekao je on za BIRN BiH.

Preraspoređen zbog podrške kolegici

Načelnik banjalučke Policijske uprave Miloš Brkić nije želio komentirati sudske presude, navodeći da Policijska uprava još nije ni dobila presudu Osnovnog suda.

''To je prvostupanjska presuda i ja bih sačekao da se iskoriste svi pravni lijekovi pa da vidimo u konačnici kako će to da završi'', rekao je prvi čovjek banjalučke policije.

Bajić je ranije za BIRN BiH objašnjavao da je i prije lipnja 2019. godine, zbog podrške koju je na Facebooku dao kolegici koja se također pojavljivala na trgu, preraspoređen na drugo radno mjesto.

Iz Policijske stanice Lazarevo u Banjaluci premješten je u stanično odjeljenje policije u Šipragama u općini Kotor Varoš.

''Moja obitelj i ja živimo u Banja Luci, a u odjeljenje policije Šiprage u Kotor Varoš sam poslan u listopadu 2018. Ne znam zbog čega i zašto. Pretpostavljam da je to bilo zato što sam u slobodno vrijeme dolazio na okupljanje članova 'Pravde za Davida'. Ja sam se žalio policijskom odboru na rješenje o premještaju – odbor je kazao da je rješenje nezakonito i da je bio nezakonit raspored i da su me nezakonito rasporedili u policijsku stanicu Kotor Varoš'', ispričao je on ranije.

Kolege se plaše reakcije i progona

Tada je dodao da ga je razočaralo prešućivanje njegovih kolega u policiji, za koje je rekao da su većinom časni i pošteni ljudi, ali da se plaše reakcije i progona od strane nadređenih u policiji.

Vinko Bajić je danas u mirovini.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. ožujka 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banja Luke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata kaznenog djela. U lipnju 2018. godine Okružno javno tužiteljstvo (OJT) Banja Luka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. osobe zbog ubojstva Davida Dragičevića.

Istragu je u travnju prošle godine preuzelo Državno tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close