U 90. godini života

Preminuo Nusret Velić, ugledni mostarski ginekolog

Dženaza će se klanjati u petak 11. veljače u 15 sati u Šarića haremu.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2022. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Preminuo Nusret Velić

U Mostaru je preminuo ugledni mostarski ginekolog Nusret Velić u 90. godini. Kako je obitelj obavijestila preminuo je 5. veljače 2022. godine nesretnim slučajem.

Dženaza će se klanjati u petak 11. veljače u 15 sati u Šarića haremu, gdje će se on i ukopati.

Velić je rođen u Mostaru 1932. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Liječničku karijeru je započeo u Zavodu za kožne i venerične bolesti u Sarajevu, gdje sudjeluje u prvim istraživačkim koracima.

Nostalgija i očeva bolest vraćaju ga u Mostar, gdje završava specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Zvanje primarijusa dobio je 1974. godine, a 1975. obranio doktorsku disertaciju.

Godinu kasnije izabran je za naslovnog docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Objavio je više od 60 stručnih i znanstvenih radova u zemlji i inostranstvu. U pripremi je knjiga "Psihoekologija od začeća do smrti". Osamdesetih godina predsjednik je Skupštine BiH za medicinsku, socijalnu i slične djelatnosti.

Bio je i šef Ginekološko-porođajnog odjeljenja u Mostaru.

Za vrijeme rata i jedan dio poratnog razdoblja radi na programima zaštite izbjeglih i prognanih lica u Zagrebu (UNHCR, Merhamet, Liječnici bez granica), gdje se osposobljava za pomoć traumatiziranih. Od djetinjstva hobi mu je slikarstvo. Sa 17 godina, u srednjoj medicinskoj školi je imao svoj atelje, gdje je izrađivao potrebna likovna učila za školu.

Mladim kolegama pokazivao je kojim putem ići, a kojim ne, što jesu, a što nisu u profesionalnoj sferi, piše Mostarski.mo.

''Humanost i veliko davanje sebe u struci osigurali su mu karizmu plemenitog čovjeka i stručnjaka, dragog nam suradnika i kolege'', napisala je svojevremeno za časopis Most u tekstu pod nazivom 'Bolest savremenog svijeta' dr. med.sci. Helena Škobić.

Kao dugogodišnji ginekolog, doktor Velić je na svijet donio veliki broj Mostaraca i Mostarki, a ostat će i upamćen kao veliki zaljubljenik u umjetnost, posebno slikarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close