Jacques Delors

Preminuo arhitekt moderne Europske unije

Jacques Lucien Jean Delors rođen je u Parizu 1925. godine u pobožnoj katoličkoj obitelji. Diplomirao je ekonomiju na Sorboni i slijedio oca u karijeri u središnjoj banci.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2023. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, koji je nazivan arhitektom moderne Europske unije, preminuo je u snu u dobi od 98 godina, potvrdila je njegova kći. Francuski predsjednik Emmanuel Macron oprostio se od Delorsa nazvavši ga "neiscrpnim arhitektom naše Europe".

Jacques Lucien Jean Delors rođen je u Parizu 1925. godine u pobožnoj katoličkoj obitelji. Diplomirao je ekonomiju na Sorboni i slijedio oca u karijeri u središnjoj banci. Član sindikata od mladosti i nepokolebljivi branitelj radničkih prava tijekom svog života, Delors se pridružio Socijalističkoj stranci 1970-ih, pažljivo balansirajući svoju politiku sa svojim vjerskim uvjerenjima.

Nakon dvogodišnjeg mandata u Europskom parlamentu, gdje je vodio odbor za ekonomska pitanja, služio je kao ministar financija, gospodarstva i proračuna pod predsjednikom Francoisom Mitterandom, dobivši mjesto u prvom redu u oblikovanju ekonomske politike u Europi u ranih 1980-ih.

Britanci ga smatrali simbolom uplitanja Bruxellesa

Delors je kao šef izvršne vlasti Europske unije od 1985. do 1995. bio glavni zagovornik ideje "sve povezanije unije", što je uključivalo usvajanje jedinstvenog tržišta i stvaranje eura. Njegove ideje naišle su na oštro protivljenje u Ujedinjenom Kraljevstvu od Margaret Thatcher, Johna Majora i britanskog tiska, koji ga je vidio kao modernog Karla Velikog.

Za one koji su bili skeptični prema integraciji, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, Delors je smatran simbolom uplitanja Bruxellesa. Bio je predsjednik Europske komisije u tri mandata, dulje od svih ostalih. Poživio je dovoljno dugo da doživi trenutak kad je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo napustiti njegov europski projekt, na referendumu o Brexitu 2016.

Uz jedinstveno tržište i euro, u njegovu je mandatu stvoren šengenski sporazum za putovanja i program Erasmus za studentske razmjene. Britanska Konzervativna stranka pod Margaret Thatcher smatrala je poteze prema federalnoj Europi negativnima.

Odbio se kandidirati za predsjednika Francuske

Thatcher je opisala Delorsovo izvješće iz 1989. u kojem se poziva na ekonomsku i monetarnu uniju kao neprihvatljivo, jer bi ono izvuklo ovlasti nad mnogim ekonomskim politikama iz ruku britanskog parlamenta. Nakon što je napustio svoj položaj 1995., Delors se odbio kandidirati za francuskog predsjednika, unatoč ogromnoj prednosti u anketama.

O sebi je Delors jednom rekao: "Ja se ne skrivam. Radim greške, gubim živce. Ali ljudi kažu, 'taj tip, on je čovjek'.' Nikada neću biti veliki političar jer ne mogu brinuti o svom imidžu." Ostao je vjeran svojim federalističkim idealima.

Tijekom europske dužničke krize 2010.-2013. često je govorio o svojoj vjeri u jedinstvenu valutu, euro, dok je priznavao njezine greške kao projekta pokrenutog uz snažnu političku volju, ali nedovoljnu gospodarsku potporu. Nedavno je upozorio na opasnosti populizma u Europi, pozivajući da se poduzmu hrabri potezi nakon Brexita, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close