Skupljao božićne antikvitete

Preminuo poznati 'lovac na antikvitete' Jura Gašparac

Jura se u posljednje vrijeme nije pojavljivao u javnosti, a preminuo je nakon borbe s teškom bolesti.
Vijesti / Flash | 25. 12. 2023. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naš najpoznatiji kolekcionar i lovac na antikvitete kojeg smo često gledali u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", Jura Gašparac, nažalost je preminuo na ovo božićno jutro. Jura se u posljednje vrijeme nije pojavljivao u javnosti, a preminuo je nakon borbe s teškom bolesti.

Podsjetimo, poznati kolekcionar umjetnina imao je nekoć i svoju televizijsku emisiju "Lovac na antikvitete" u kojoj se bavio po jednim predmetom, jednom temom: secesijskim šampanjskim čašama, empir ogledalima, bidermajer sofama, kristalnim lusterima, thonet stolcima, starim gramofonima, oružjem, obiteljskom srebrninom, starim nakitom i priborom za jelo...

Skupljao antikvitete vezane za Božić

Jura Gašparac u društvu poznatih osoba poput Milane Vuković-Runjić, Ivanke Boljkovac, Silvija Degena ili Mile Elegović-Balić, da nabrojim samo neke, otkrivao je tijekom te emisije što se sve skriva na zagrebačkim tavanima, u podrumima, na sajmovima antikviteta poput najčešće upravo ovoga, ali i u starim dvorcima. On je najviše skupljao antikvitete vezane uz Božić te mu je bilo bitno da se oni sačuvaju i vrednuju, pie Večernjilist.

Svojom je emisijom antikvitete, temu koja zanima samo uzak krug ljudi, Jura Gašparac uspio približiti široj publici te u relativno kratkom vremenu postao prepoznatljiv javnosti... Emisija je krenula 2005. godine, no na posljetku je i ukinuta. Međutim, kasnije se u nekom obliku i vratio na televiziju pa smo ga gledali u rubrici emisije "Dobro jutro, Hrvatska", Priče od davnina.

Od njega se oprostio skladatelj, aranžer i producent Đelo jr. Jusić koji mu je posvetio objavu na Facebooku.

Na nebu među anđelima

"Otišao je naš dobri Jura i to baš na Božić... Prijatelju, počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio", napisao je u objavi.

"Zbogom dragi Jura i počivaj u miru. Bila je privilegija imati te za prijatelja", napisala je supruga Đele Jusića, Paula.

"Dragi moj Jura Gašparac, umjesto da nas obaspeš svojim prekrasnim starinskim božićnim razglednicama, ti si otišao Božić slaviti na nebu. Nisi ti samo kolekcionirao stvari, bio si nepresušno vrelo priča...hodajuća enciklopedija koja je znala tajne svakog dvorca, kurije, kapelice....pritom tako topao, nježan, pažljiv, osobito prema onima za koje si slutio da poput tebe imaju pjesničku dušu i nastanjuju oblačke snova. Bio si najbolje što smo imali, vladar poviješću bogate, začarane Hrvatske koju si toliko volio. Sretan ti Bozić, dragi Jurek, na nebu medju andjelima. Tvoj grad nece te zaboraviti", napisala je hrvatska književnica Milana Vuković Runjić na svom Facebook profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close