Naučiti učtivom ponašanju

Premijer poziva nadležne organe da bez odgađanja istraže prijetnje kojim je izložena Karić

Nikšić je dodao da bi se Kabiri trebao naučiti učtivnom ponašanju u zemlji u kojoj je gost.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2023. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer FBiH Nermin Nikšić pozvao je nadležne organe da bez odgađanja istraže prijetnje i kontinuirane pritiske kojim je gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP-a BiH, Benjamina Karić bila izložena od Amira Kabirija.

''Nedopustivo je da bilo koji pojedinac, a naročito strani državljanin, prijeti i vrijeđa jednog dužnosnika Bosne i Hercegovine zbog političkih stavova. Takvim pojedincima se mora staviti do znanja da nisu iznad države i vladavine prava, neovisno o njihovom ličnom bogatstvu. Bahato ponašanje prema gradonačelnici glavnog grada i izlaganje svojevrsnom psihičkom zlostavljanju je nedopustivo i predstavlja uvredu svim građanima glavnog grada i Bosne i Hercegovine'', kazao je Nikšić.

Institucije i politički suverenitet

Dodao je da bi se Kabiri trebao naučiti učtivnom ponašanju u zemlji u kojoj je gost.

''Trebao bi znati da je Bosna i Hercegovina zadnje mjesto na kojem može računati na šutnju ili uzmicanje onda kada drugi nasrnu na njene institucije i njen politički suverenitet'', zaključio je Nikšić.

Također i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo kazao je da najoštrije osuđuje ''prijetnje i pritiske izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija upućene gradonačelnici Sarajeva''.

"Potpuno je neprihvatljivo ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pritisci i uznemiravanje bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, a naročito ukoliko je takav odnos usmjeren prema ženi i osobi koja obnaša dužnost gradonačelnice glavnog grada naše države", kazao je Lendo.

Sastanak sa židovskom zajednicom

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić priopćila je kako je jučer održala sastanak s predstavnicima židovske zajednice u Sarajevu, a sve u kontekstu tužbe protiv Amira Kabirija, predsjednika Abraham grupe. Karić je navela kako je zbog ovakvog sastanka čast i privilegija biti na čelu glavnog rada.

"Nakon što sam sinoć objavila neprijatnosti kojima sam izložena u posljednje vrijeme, jutros sam prve na vratima mog kabineta dočekala predstavnike Židovske općine Sarajevo i La Benevolencije koji su došli da mi daju svoju podršku. Upravo ta podrška mi je jasan pokazatelj da sam bez razloga meta i da mi se pokušava pripisati sve ono što ne liči na mene ni na grad na čijem sam čelu. Puno mi znače riječi ljudi čije je djelovanje nemjerljivo važno i potrebno našoj zajednici", rekla je Karić.

Podsjetimo, sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić podnijela je prijavu Federalnoj upravi policije protiv predsjednika Kabirija, zbog kako je navela konstantnog i skoro svakodnevnog uznemiravanja od strane pomenute osobe.

Odmah je reagirao i Kabiri navodeći kako Karić neće ušutkati nijednoga Židova, što je objavio i na svom Instargram storyju. Dodao je kako ne živimo u diktaturi, kao što bi ona željela da živimo i na kraju dodao kako se vide na sudu. Objava ima i prigodnu fotografiju, a i uredno je označena i prozvana gradonačelnica. -

Kopirati
Drag cursor here to close