Dom naroda PFBiH

Prekinuta sjednica: Pitanje četvrtog suca Ustavnog suda FBiH nije riješeno

Suci čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).Klub Hrvata smatra da se četvrti sudija treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana viskog predstavnika.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2022. u 17:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je popodne zbog nedostatka kvoruma.

Na ovoj sjednici prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH, ali pitanje imenovanja četvrtog suca nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Suci čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

''Problem je nastao kod ove točke gdje treba izabrati devetog sudiju Ustavnog suda FBiH, čime bi bi kompletiran njegov sastav'' – rekao je predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić.

Klub Hrvata smatra da se četvrti sudija treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana viskog predstavnika, a to podrazumijeva da treba glasovati počevši od liste iz 2019. godine, zatim 2021. godine pa dok se ne izabere najusješniji kandidat po broju glasova.

''Ukoliko nitko ne dobije potreban broj glasova raspisat će se novi natječaj. Mi smo stava da se trebaju izaslanici izjasniti prema uputama OHR-a i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH'' – kazao je Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close