Izvanredna sjednica

Prihvaćena Čavarina odluka: Imenovano troje sudaca Ustavnog suda FBiH

Predsjednik Čavara je odluku o imenovanju troje navedenih sudaca donio ranije u suglasnosti s dopredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem, ali nije bilo suglasnosti za četvrtog kandidata iz reda ostalih naroda.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2022. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je danas na izvanrednoj sjednici odluku predsjednika FBiH Marinka Čavare o imenovanju troje sudaca Ustavnog suda FBiH - Ajše Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, Hrvata, te Branimira Orašanina iz reda Srba.

Da li će danas biti imenovan i četvrti nedostajući sudac, bit će poznato u daljnjem nastavku ove sjednice nakon pauze proglašene na zahtjev izaslaničkog kluba Hrvata.

Predsjednik Čavara je odluku o imenovanju troje navedenih sudaca donio ranije u suglasnosti s dopredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem, ali nije bilo suglasnosti za četvrtog kandidata iz reda ostalih naroda, Dubravka Čamparu, kojeg je Čavara također prvobitno predložio, pa je pred izaslanike Doma naroda, u okviru prve današnje točke dnevnog reda, došao njegov korigirani prijedlog s imenima samo troje navedenih sudaca.

Predstoji druga točka dnevnog reda, a Čamparino ime je i dalje na kandidatskoj listi koju je predložilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH među 21 drugih kandidata, svrstanih u grupe 'odličnih,', vrlodobrih' i 'dobrih', prema rangiranju VSTV-a. Ime Dubravka Čampare je u grupi 'odličnih'.

U dosadašnjem tijeku sjednice, Čavara je odbacio optužbe pojedinih članova Doma naroda da je tri godine blokirao imenovanje nedostajuća četiri člana Ustavmog suda FBiH, te podlegao političkim uticajima kad je u njegovoj odluci predložio imena samo troje sudaca.

Prema jučerašnjoj izjavi predsjedavajućeg Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Jasmina Duvnjaka, četvrtog nedostajućeg suca Ustavnog suda trebalo bi da Dom naroda imenuje s kandidatske liste Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, dok je danas na sjednici, Ivo Tadić u ime izaslaničkog kluba Hrvata rekao da će ovaj izbor ostati u dužnost narednom sazivu Doma ako se ne dogodi danas.

Kopirati
Drag cursor here to close