Diplomatski forum

Predsjedništvo BiH u Antaliji: O otvaranju pregovora s EU, Putinu, domaćim krivcima i NATO savezu

Članovi Predsjedništva BiH sudjeluju na današnjem panelu na Diplomatskom forumu u Antaliji.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2024. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Predsjedništvo BiH u Antaliji

"Važno je da BiH u ožujku dobije otvaranje pregovora, to je bitan trenutak, moramo biti pošteni. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u takvoj vrsti odluke. Vidim da postoji pozitivno raspoloženje prema našem opredijeljenu", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u sklopu današnjeg panela na Diplomatskom forumu u Antaliji, prenosi N1.

“Atmosfera je pozitivna, to je moj utisak kada je riječ o EU. Ostaje još na nama ta obveza. Ja sam optimista i na neki način vjerujem da će sve biti pozitivno”, kazao je Komšić.

Ističe da se na Balkanu uvijek ima nešto oko čega se može biti zabrinut.

“Nažalost na Balkanu i u BiH uvijek imate nešto da budete zabrinuti. Ja duboko vjerujem da BiH treba da ima prijatelje širom svijeta i to nije sporno. Ali, nekako naš put se zna, on je jasan. On proizlazi iz samog geografskog položaja, mi pripadamo Europi. Najlogičnije je da budemo u toj obitelji naroda. To znači EU, ali i NATO”.

Referirajući se na nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, Komšić je kazao:

“Što će Putin uraditi? Ne znam, zaista ne znam. Mnogo je informacija, da je riječ o pritisku na zemlje Baltika, na Skandinaviju. Pratit ćemo sve što se dešava, ali što mogu vidjeti je da je Rusija i dalje fokusirana na Ukrajinu i da tu fokusira najviše svojih resursa”.

“Na Balkanu uvijek imate pravo biti stalno na oprezu. Ono što mene zabrinjava u regiji je pojačano naoružavanje. Srbija troši ogromne svote novca, Hrvatska je u sastavu NATO-a. Ono što je znam je da nitko ne kupuje oružje i ne gomila vojsku ako je ne misli upotrijebiti”, kazao je Komšić.

Cvijanović: Stvari se ne mogu promatrati crno-bijelo

Željka Cvijanović je u obraćanju kazala da se "moramo fokusirati na to da zajedno prevladamo razlike", ali se osvrnula na ono što koči dogovore i rješenja u BiH.

“BiH se mnogo godina nalazi na europskom putu. Ako postoje domaći krivci, mora se promatrati kroz to što su uradile domaće vlasti kao i strani faktor. Ja sam optimista. Dobili smo 14 prioriteta famoznih koje smo sveli na suštinska pitanja sada. Ako pogledate pažljivo tih 14 pitanja su ustvari 30 i nešto mjera koje se trebaju provesti. Naravno, odgovornost je na lokalnim vlastima. Ja često prepoznajem stvari koje nas dovode u dilemu”, kazala je Cvijanović i poručila:

“Mi smo sada imali Zakon u Sudu gdje smo imali stav EU koji su rekli da im je svejedno gdje će biti sjedište Suda, a onda ambasador američki kaže da se mora nalaziti tamo i tamo. Moramo zajednički raditi na stvarima koje trebaju odgovor. EU već 20 i nešto godina govori da BiH ima EU perspektivu, ali se nismo kretali na taj način da nekoga uvjerite da se krećemo na tom putu. Činjenica je, to se ne odnosi samo na BiH, tko je recimo krivac što je Sjeverna Makedonija imala 15-16 godina status kandidata, samo da bi dobila datum za pregovore. Tu se stvari ne mogu promatrati crno-bijelo, ne mislim da moramo kopati rovove oko stvari oko kojih se ne slažemo. Dan neovisnosti nije praznik koji se ne proslavlja u cijeloj BiH, ali ne treba od toga praviti “big deal”, to je realnost“.

Cvijanović je kazala da se mora gledati kako da se nađe način da se razlike prevladaju.

“Moramo gledati kako da prevladavamo razlike, mi nemamo zakon o praznicima na razinama BiH i govorim bez zle namjere, to daje autonomnost entitetima da to tretiraju kako misle.

To ubrzanje, to neko zelenije svjetlo od EU prema Zapadnom Balkanu je tu i to nije nikakva dilema kada je riječ o europskim mogućnostima. Članica se ne može postati poprijeko, moraju se ispuniti uvjeti. Treba biti i malo više agilnosti s naše strane kada je riječ o ispunjavanju obveza”, istaknula je i zaključila:

“Suština problema je šta radimo svi zajedno da prevladamo razlike, a ne da ih ojačamo”.

Bećirović: NATO savez sigurna luka za BiH

"Iza nas je mnogo godina kako se spominje zemlja BiH, a ispred nas je euroatlantska budućnost. Kada je riječ o otvaranju pregovora BiH sa EU, očekujem pozitivnu odluku u ožujku ove godine", istaknuo je na današnjem panelu u sklopu Diplomatskog foruma u Antaliji član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Za to postoje ozbiljni razlozi, od unutarnje prirode do vanjskih faktora. Predsjedništvo je realiziralo sve ciljeve, novo Vijeće ministara i Parlament su u godinu dana postigli puno zapaženije rezultate nego ranije vlasti. Ruska agresija je učinila da ništa više desetljećima neće biti isto. Refleksije toga se osjete itekako na Zapadnom Balkanu i BiH”, kazao je Bećirović.

Bećirović navodi da je NATO savez sigurna luka za BiH i za sve ljude u BiH.

“NATO savez je sigurna luka za BiH i za sve ljude u BiH. To će imati jedan važan psihološki značaj, to je pravi znak da je vrijeme nemira i konflikta nepovratno iza nas i da želimo graditi sigurnu i stabilnu BiH”.

Još je kazao da očekuje da “prestanu napadi na ustavni poredak države”.

“Očekujem da predstavnici entiteta Republika Srpska prestanu s udarima na ustavni poredak. Dvije ključne institucije su Visoki predstavnik i Ustavni sud, koje su brutalno napadnute od organa entitete Republika Srpska. To se mora zaustaviti”, kazao je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close