Ostali se brane sa slobode

Predmet 'Profit': Pritvor Blekiću i još četverici uhićenih

Terete se za kazneno djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2020. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Daveru Halilbegoviću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću u predmetu "Profit".

Terete se za kazneno djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca. Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode uz određene mjere zabrane.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizirane kriminalne grupe jedne od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv gospodarkog kriminala, pišeFederalna.ba.

Smiljka Jusufranić je ipak puštena da se brani sa slobode, uz mjeru zabrane putovanja.

Podsjetimo, uhićene osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, prevare u privrednom poslovanju, pranje novca i zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Pripadnici SIPA-e i dalje vrše pretrese stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih osoba na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku.

Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 KM i 1.884.007,40 eura, a koja su locirana na računima 19 osoba.

Inače, Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni su da su bili na čelu organizirane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo. Među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam, kao i Edin Muftić, bivši direktor FIMA banke.

Kopirati
Drag cursor here to close