Interpolova potjernica

Poznato zašto SIPA nije uhitila Fikreta Abdića

''Abdić nije uhićen jer je dežurni sudac rekao da je utvrđeno da je državljanin BiH i da ne može biti izručen Hrvatskoj po potjernici''.
Vijesti / Flash | 01. 10. 2021. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i načelnik Velike Kladuše nije jučer uhićen i izveden pred Sud BiH, jer je dežurni sudac ove pravosudne institucije obavijestio Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da se Abdić ne uhiti i dovodi u ovu instituciju jer kao bh. državljanin ne može biti izručen Hrvatskoj po potjernici Interpola!?

Ovo je novi skandal ove pravosudne institucije s Rankom Debevcem na čelu, piše Avaz.

Dežurni sudac

Informaciju da SIPA nije uhitila Abdića, po zahtjevu Interpola, jer je sudac rekao da nema osnova, potvrdio je za portal "Avaza" i Darko Ćulum, direktor SIPA-e.

''Abdić nije uhićen jer je dežurni sudac rekao da je utvrđeno da je državljanin BiH i da ne može biti izručen Hrvatskoj po potjernici. Dva puta smo zvali dežurnog suca, dva puta nam je isto rečeno'', kazao nam je Ćulum.

Inače, to je i jedan od razloga zašto je jučer nastala zbrka oko Abdićevog (ne) uhićenja. Iako je obitelj snimala ulazak SIPA-e u obiteljsku kuću, na kraju je rečeno da on nije ni uhićen niti je uopće priveden u Ured u Banja Luku.

Na pitanje, zar Sud ne treba utvrditi detalje po zahtjevu iz potjernice na sudskom ročištu, što je općepoznata procedura i zakonska praksa, Ćulum nam je rekao da je "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela utvrdila da Abdić ima državljanstvo BiH i da je sada sve do Suda"

No, hoće li Abdić biti uhićen, Ćulum je rekao: ''Sada je sve na čekanju''.

Raniji slučajevi

Ovo nije prvi put da Sud BiH pravi  očigledne greške u koracima. Nedavno su odbili zadržati po prijedlogu Tužiteljstva BiH optuženog za ratne zločine u Srebrenici Milomira Savčića, nakon čega je pobjegao iz države.

Osim toga, u slučajevima potjernice iz Zagreba za braćom Mamić, Zdravkom i Zoranom, Sud je na ročištu u više navrata utvrđivao postoji li zakonska prepreka da se izruče, bez obzira na državljanstvo. Isti je slučaj bio i s nedavnim uhićenjem Vinka Martinovića Štele. On je nakon uhićenja po potjernici iz Zagreba izveden pred Sud BiH koji je utvrđivao može li biti izručen ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close