Došao na posao

SIPA dematirala uhićenje Abdića, on se javio iz načelničke fotelje

Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Velika Kladuša i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, objavio je video iz svog ureda nakon što su članovi njegove Laburističke stranke objavili da je uhićen sinoć. 

Naime, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavijestili su javnost kako, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, nisu lišili slobode Fikreta Abdića te se u javnosti pojavila dezinformacija. 

"Nisam tražio da ostanem na slobodi. Tražio sam da budem na Golom otoku jer mi je to okruženje odgovaralo. Nisu vjerovali i iskoristili su to protiv mene. Ja sam jači od svih tih pritisaka. Kada je počeo novi mandat, sve je učinjeno da ponovo ne budem izabran. Kada nisu uspjeli, događa se najveća zloupotreba mog rada kući. Ja sam riskirao i kada sam primao goste, uvijek sam govorio da se prime u prostoru stranke koji je daleko lošiji od mog ureda.

Tri dana prije nego ću prezentirati materijal o onome što sam uradio, Kolegij je konstatirao da je on obiman, a onda su 10-ak dana kasnije konstatirali da ja ne radim. Pokreće se smjena radi nerada, neaktivnosti, neprisustva u javnosti itd. U materijalima sam dao težište na najteža pitanja", kazao je Abdić u videozapisu. 

Ostaje na dužnosti

Naime, njegova kćerka potvrdila je u četvrtak kako njen otac u BiH nema status uhićenika te kako on nastavlja obavljati dužnost načelnika Velike Kladuše unatoč činjenici da je za njim raspisana Interpolova tjeralica po zahtjevu hrvatskog pravosuđa, prenosi Hina.

"Najbitnije je da je on (Abdić) ovoga jutra došao na posao", kazala je Elvira Abdić Jelenović u video izjavi koju je postavila na društvenim mrežama.

Potvrdila je kako su policajci iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u srijedu navečer došli u obiteljsku kuću u Velikoj Kladuši u kojoj živi Abdić i tamo mu uručili nalog za privođenje koji je za njim raspisan temeljem činjenice da ga Hrvatska traži zbog kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti za koje je propisana kazna do deset godina zatvora.

Na snimci koju je objavila Abdićeva Laburistička stranka jasno se čuje kako policijski inspektor pojašnjava Abdiću za što ga se tereti u Hrvatskoj zbog čega je za njim i raspisana crvena Interpolova tjeralica te kako će odluku o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje donijeti Sud BiH. Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Brojne optužbe

Uz hrvatsko, Abdić ima i državljanstvo BiH, no ono automatski štiti od izručenja samo u predmetima ratnih zločina.

Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine ukinuo je presudu Županijskog suda u Rijeci po kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin osim za zloporabu položaja i ovlasti terete se i za omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prema navodima iz optužnice Abdić je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Elvira Abdić Jelenović sada pojašnjava kako njen otac nije želio dragovoljno otići na policiju bez odvjetnika, a da njima nije jasno za što ga se zapravo tereti. Potužila kako je cijela obitelj Abdić žrtva neutemeljenih sudskih progona i medijske hajke koja se protiv njih vodi u tri države odnos o u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

"Predlažem ovim državama da se dogovore gdje bi mi trebali biti i gdje ćemo voditi sve ove sudske sporove", kazala je Abdić Jelenović dodajući kako je jako zanima što će biti objavljeno u hrvatskoj javnosti o cijelom ovom slučaju.

Fikret Abdić u Hrvatskoj je ranije pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine počinjene na području sjeverozapadne Bosne gdje je tijekom rata u BiH bio na čelu autonomaškog pokreta čiji su se pripadnici borili protiv Armije BiH.

Iz SIPA-e su u četvrtak odbili komentirati Abdićev status.

Kopirati
Drag cursor here to close