VSTV

Potvrđena smjena Kajmaković s pozicije zamjenice glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća potvrdila je odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s mjesta zamjenice glavnog tužitelja.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2024. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s mjesta zamjenice glavnog tužitelja na poziciju tužiteljice Državnog tužiteljstva.

Prema priopćenju VSTV-a, Drugostupanjskaa disciplinska komisija djelimično je uvažila žalbe tužene Kajmaković te odbila prvu tačku tužbe, kojom je ranije proglašena odgovornom za počinjenje disciplinskog prekršaja “ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva”.

Sky aplikacija

Bila je proglašena odgovornom, prema ovoj točki, što je, obavljajući poslove rukovoditelja u Tužiteljstvu BiH – u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja – držala dokumente sa oznakom stupnja tajnosti zaprimljene u periodu od 8. studenog 2021. do 24. kolovoza 2022. godine, osobno dostavljene tuženoj “na ruke”, a koji se odnose na predmete “Sky aplikacija”.

To je za posljedicu imalo, prema priopćenju, neevidentiranje tužiteljskih spisa u skladu s propisima ili neulaganje u postojeće tužiteljske spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužitelja, te je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršitelju dužnosti glavnog tužitelja, kako je navedeno u pobijanoj odluci.

“U preostalom dijelu žalba tužene je odbijena kao neosnovana i potvrđena je odluka Prvostupanjske disciplinske komisije VSTV-a kojom je izrečena disciplinska mjera ‘premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH na mjesto tužitelja Tužiteljstva BiH’”, navodi se u priopženju VSTV-a.

Žalba odbijena

Žalba Ureda disciplinskog tužitelja na odluku Prvostupanjske disciplinske komisije u cijelosti je odbijena kao neosnovana.

Prema ranijem priopćenju, prvostupajskom odlukom Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužiteljskom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Za ove radnje je proglašena odgovornom da je počinila prekršaj “korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Sredinom prosinca prošle godine, Prvostupanjska disciplinska komisija utvrdila je odgovornost Diane Kajmaković i izrekla joj disciplinsku mjeru “premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužitelja na poziciju tužiteljice Državnog tužiteljstva”.

Iz VSTV-a su ranije napomenuli da prethodna odluka Disciplinske komisije o udaljenju Kajmaković od vršenja dužnosti tužitelja Tužiteljstva BiH ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka protiv nje.

Prvostupanjski disciplinski postupak protiv Kajmaković je počeo 16. svibnja prošle godine, a okončan je iznošenjem završnih riječi 17. studenog iste godine.

U prosincu 2023. godine, Sjedinjene Američke Države zabranile su ulaz u zemlju Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici, i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog njihove “umiješanosti u značajnoj korupciji”, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije, o čemu je Detektor izvijestio.

Na Odluku Drugostupanjske disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini i to isključivo u pogledu izrečene disciplinske mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close