Potresi u BiH drijemaju

Potresi u BIH - najveći je rizik na potezu od Mostara do ušća Neretve

''Potresi u BiH drijemaju, ali se mogu probuditi svakog trenutka'
Vijesti / Flash | 10. 02. 2023. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potresi u BiH trenutno drijemaju, ali mogu se probuditi. Najopasnije je područje Hercegovine, od Livna do Trebinja.

Prof. Hazim Hrvatović, dopisni član ANUBiH za Federalnu televiziju je rekao kako je pogođeno područje u Turskoj daleko od naših prostora. Međutim, trebamo dodatno pratiti što se događa u Grčkoj, Egejskom moru, u Albaniji ili Italiji.

''U Albaniji bio potres 4,2 Rihtera. Potresi u BiH trenutno drijemaju, mada se mogu probuditi u svakom momentu. BiH je u seizmički aktivnom području. Mi nemamo kartu seizmičkog rizika."

Naglašava da je najopasnije područje Hercegovine, od Livna do Trebinja.

"Drugo je područje Banja Luke, područje Zenica-Žepče. Područje Tuzle. U području Sarajeva očekivana magnituda je oko 5, kao i za Tuzlu. Na novim karata visokom riziku je i područje Brčkog, Orašja, područje od Zvornika i Bijeljine, što na ranijim kartama nije bio slučaj. Na toj karti najveći je rizik na potezu od Mostara do ušća Neretve i bočno prema Ljubuškom i na istok prema Stocu."

Nikšić ističe da su u protekla četiri mjeseca imali dvije obuke s turskim Crvenim polumjesecom.

"Mi generalno nemamo toliko iskustva sa potresima koliko smo imali s poplavama i klizištima i vjerujem da učimo na lekcijama koje smo imali... Također, smatra da uvijek postoji prostora za unaprjeđenje svih kapaciteta. Naš je slogan 'Kada nastupi katastrofa, vrijeme za pripremu je prošlo'."

Hrvatović navodi da je svaka država u EU obvezna da svako pet godina da novu kartu procjene opasnosti od rizika.

"U BiH je nadležnost na entitetima. Dva seizmološka zavoda koji rade koliko mogu. Treba puno sredstava uložiti za nabavku opreme, obradu podataka i obuku kadrova."

Kopirati
Drag cursor here to close