Pojašnjenje stručnjaka

Kako dolazi do razornih potresa i može li se jedan takav dogoditi u BiH?

"Ovako jaki zemljotresi se na sreću ne mogu dogoditi na našim područjima. Iz razloga što geologija naših područja nije takva da bi omogućavala tako jake potrese", kaže Krešimir Kuk, seizmolog iz Hrvatske.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 02. 2023. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se zbrajaju posljedice razornog potresa u Turskoj i Siriji, postavlja se pitanje kako dolazi do ovako jakih potresa i da li je moguće da se takvo nešto dogodi i na našem području.

Stručnjaci kažu da su se kod zemljotresa u Turskoj tektonske ploče pomjerile tri metra, što znači da se radi o kretanju "kao da se Turska pomjerila na jugozapad".

Nema predviđanja

Potresi se ne mogu predvidjeti niti spriječiti. To je jedna vrsta endogene pojave koja je vezana za tektonske procese koji se konstantno događaju u zemlji. Jačina potresa zavisi od veličine tektonskih strukura, javlja BHRT.

"Tektonske ploče se kreću preko jedne labilne zone koja je fluid u tečnom stanju i zove se astanosfera, u prevodu sa Grčkog jezika bukvalno znači labilna zona i ti pokreti tektonskih ploča međusobno sudaranje, povlačenje, razmicanje, trenje izazivaju oslobađanje energije", pojašnjava profesor geografije Vedran Zubić.

"Ta posljedica pomjeranja velikih mega blokova je utjecala na ovakav razorni potres u Turskoj. U pitanju je da je afrička ploča i euroazijska ploča ukliještila arabijsku ploču i vršila pritisak na teritoriji Turske gdje se nalazi arabijska mikro ploča sa omeđena dva rasjeda", navodi geolog Miralem Mulić.

Pogledamo li širu sliku, dio Balkana gdje su Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija ne pripada u zone kao što je region gdje se dogodio potres u Turskoj. Zato se ovdje ne mogu dogoditi potresi razorne jačine.

Balkan je miran

"Mi u našim tehničkim propisima, a vjerujem da je tako i u Bosni, očekujemo potrese magnitude 6 ili 6,5 , ili maksimalno 6,7, opet kažem očekujuće magnitude. Za te magnitude naši propisi koje primjenjujemo jamče sigurnost objekata i sigurnost ljudi. Ali opet, nema sto posto sigurnih objekata", ističe Vlatko Šešov sa Instituta za seizmologiju u Skoplju.

"Ovako jaki potresi se na sreću ne mogu dogoditi na našim područjima. Iz razloga što geologija naših područja nije takva da bi omogućavala tako jake potrese", kaže Krešimir Kuk, seizmolog iz Hrvatske.

Nekoliko je jakih potresa koji su zadesili Bosnu i Hercegovinu. Uglavnom jačine do 6 stupnjeva po Richteru. Najjači potres dogodio se u Banja Luci, 1969. godine jačine 6,6 stupnjeva. Struka je stava da su poražavajući podaci da se jako malo uradilo preventivnih mjera da bi se građevinarima pokazalo gdje su zemljotresi vjerojatniji i da se tamo grade mnogo jače građevine koje bi bile otpornije i na jači intenzitet podrhtavanja tla.

Kopirati
Drag cursor here to close